Meer tuinspechten

Paul Bohre

28 November 2023 .

De grote bonte specht neemt sterk in aantal toe. Hun aantal is sinds begin jaren ’90 met zowat de helft toegenomen tot maximaal 130.000 broedparen. Spechten komen ook steeds vaker voor in tuinen, ze komen ook af op vetbollen.

Het succes van de grote bonte specht is eigenlijk een soort één-tweetje tussen mens en dier. Onze bijdrage is dat we de ouder wordende bossen steeds natuurlijker beheren: dus dode bomen mogen blijven liggen en er staan meer boomsoorten. Maar ook worden de bomen in woonwijken en tuinen simpelweg ouder en daardoor geschikter voor de specht. De grote bonte specht is flexibel, past zich snel aan en koloniseert snel nieuwe gebieden met geschikte nestbomen en durft dichtbij mensen te broeden.

Meer tuinspechten
De grote bonte specht herken je aan zijn roestrode onderstaart. Foto: iStock

Meer tuinspechten

Vogelliefhebber of niet, bijna iedereen vindt een specht leuk, omdat hij apart is. Anders dan andere vogels. Ze hangen verticaal tegen een boomstam, roffelen er lustig op los, hakken gaten in bomen. De grote bonte specht is de algemeenste, dus als je een zwart-witte specht met een roestrode onderstaart ziet, is het vrijwel zeker deze vogel. Bij die winterse omzwervingen komen grote bonte spechten steeds vaker terecht in (stads)tuinen. En hoe meer er zijn, hoe waarschijnlijker dat dat gebeurt. Dat wordt nog eens pret hebben met de Tuinvogeltelling eind januari 2024, want de kans wordt hiermee natuurlijk ook steeds groter dat je een grote bonte specht telt. Zeker als je daarvoor je best doet.

De grote bonte specht is gek op vogelvriendelijke pindaskaas en pinda’s. Foto: Paul Böhre

20.724 grote bonte spechten geteld

Vorig jaar zijn 20.3724 grote bonte spechten geteld tijdens de Tuinvogeltelling. Hij eindigde daarmee op de 17e plek. De Tuinvogeltelling lijkt nog ver weg, maar toch is december alvast een goede maand om de grote bonte specht vast te laten merken dat hij welkom is in jouw tuin. Hang pinda’s en vetbollen op, daar zijn ze fan van. En vogelpindakaas: smeer het op de bast van een boom. Je hebt tegenwoordig ook speciale specht voerblokken. Voer ze vanaf nu vast een beetje bij, dan komt jouw tuin hopelijk op een spechtenvoedselroute. 

Meer lezen en horen

Cadeautip voor Sinterklaas/onder de kerstboom

Nog veel meer leuke info over tuinvogels lees je in het Roots boek van redacteur Paul Böhre en vogelkunstenaar Erik van Ommen: Vogels in onze tuin.  Tweede druk, € 25,99 inclusief verzendkosten!

Vind je vogels kijken leuk dan is het Roots Vogelmagazine echt iets voor jou.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels