Meeuwen hemel

Paul Bohre

21 November 2022 .

Voor de kust bij Camperduin kunnen mensen nu een echte ‘Hitchcock The birds’ ervaring op doen. Het strand is namelijk voor een paar weken veranderd in een meeuwen hemel. Er zijn duizenden vogels te zien, een spectaculair fenomeen.

 

Tussen 2013 en 2015 is voor de Hondsbossche- en Pettemer Zeewering 20 miljoen kubieke meter zand opgespoten. Omdat deze dijken als ‘zwakke schakels’ van de Nederlandse kust werden gezien, met het oog op de voorspelde zeespiegelstijging en de toegenomen kracht van de golfslag. De werkzaamheden vingen in 2013 aan en duurden tot 2015. Een deel van de Hondsbossche Zeewering verdween onder duinen, er werden lagunes aangelegd en het strand werd verbreed. Dit tot groot ongenoegen van tegenstanders, onder andere de milieubeweging. Maar ondanks dat, ging Rijkswaterstaat toch haar gang. Het gebied heet inmiddels Hondsbossche Duinen.

Pontische meeuw

Zilvermeeuwen met op de achtergrond een Pontische meeuw: let op het donkere oog en de lange snavel. Foto Paul Böhre

Herstelwerkzaamheden

In de tussenliggende jaren zorgen stormen ervoor dat veel zand ook weer in zee verdwijnt. Berekend is dat er om de drie of vier jaar opnieuw een enorme hoeveelheid zand moet worden opgespoten. De vorige keer was dat in 2018. Vorige week is opnieuw begonnen met het opspuiten van zand om het strand wederom te verbreden. Vanaf de strandopgang ter hoogte van paviljoen Struin heb je over de suppletie een spectaculair uitzicht.

De zandsuppletie betekent heel veel voedsel voor meeuwen en steltlopers Foto Paul Böhre

Meeuwen hemel

Veel vogels profiteren van het voedsel dat meekomt met het opgespoten zand. Voedsel in de vorm van weekdieren en vissen. En dat trekt duizenden en nog eens duizenden meeuwen en steltlopers naar het strand. Zodra de zandspuit aangaat, verschijnen ze ineens van alle kanten. Gaat de spuit weer even uit, dan rusten ze op het strand uit, en kun je ze nog beter bekijken. Zelf heb ik er de afgelopen week acht soorten geteld, waaronder veel zilver- en kleine mantelmeeuwen, maar ook de zeldzamere Pontische meeuw en de geelpootmeeuw. Zelfs de rosse franjepoot is dit weekend gezien. En honderden drieteenstrandlopers. Het is de moeite van een bezoek meer dan waard.

 

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan eens het Roots Vogelmagazine.

Of ga mee met een Roots vogelkijkweekend, bijvoorbeeld volgend voorjaar naar Texel.

Sommige vogelaars zijn helemaal gek van kijken naar meeuwen: de zogenaamde ‘larofielen’, zoals Merijn Loeve.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels