Wat een vraag: komt de merel in alle werelddelen voor?

Daniël Mulder

13-12-2021 00:00:00

merel in struik met bessen

Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: kun je de merel in alle werelddelen op aarde zien vliegen?

De merel is een graag geziene tuinvogel die bijna iedereen wel kent. De merel is dan ook een algemene vogelsoort in Nederland. Maar hoe zit dat elders op aarde? Volgens bioloog Geert-Jan Roebers komt de merel in alle werelddelen voor, behalve op Antarctica en Zuid- en Noord-Amerika. “De kern van het verspreidingsgebied is Europa. Maar ook de noordrand van Afrika en delen van Azië behoren tot zijn natuurlijke verspreidingsgebied. In Australië en Nieuw-Zeeland is de merel geïntroduceerd en heeft hij zich inmiddels permanent gesetteld. Anders dan de huismus en de spreeuw.”

merel in sneeuw

Foto: Niels Kooyman

Meer over de merel (en andere vogels)

  • Ooit was de merel een schuwe bosvogel. Tegenwoordig is de merel met circa een miljoen broedvogels een van de meest voorkomende broedvogels van Nederland. En heel geliefd vanwege zijn prachtige melodieuze zang. Maar wat weet je eigenlijk van deze vogel? Roots stelt deze gevleugelde buurtgenoot aan je voor via 6 weetjes.
  • Merels zijn fantastische zangers. Maar waarom zingen vogels eigenlijk bij zonsopkomst?
  • De nieuwste Roots-podcast gaat over de smient
  • Voeren is dé manier om vogels naar je tuin te lokken. Zeker in de winter kunnen vogels wel wat extra calorieën gebruiken. Maakt het eigenlijk nog verschil welke vetbol je ophangt? Roots nam de proef op de som met een vetbollentest.

Roots Vogelmagazine 2 - Najaar 2021Heb jij de nieuwe editie van het Roots Vogelmagazine al?

Het nieuwe Roots Vogelmagazine najaar 2021 ligt in de winkel. Bestel deze snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je ontvangt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuis.”

Foto bovenaan: Margreet Frowijn


Meer Vogels