Miauwende buizerds

Paul Bohre

28 februari 2021 .

Op zonnige voorjaarsdagen worden buizerds erg actief. Ze bakenen dan hun territorium af met miauwende geluiden en geven een acrobatische luchtshow. Je kunt ze op veel plekken zien en horen, want de buizerd is inmiddels de succesvolste broedende roofvogel van Nederland.

 

Buizerds jagen op kleine zoogdieren als muizen, jonge konijnen en mollen, maar ze eten ook aardwormen, grote kevers en sprinkhanen. In de zomermaanden jaagt hij vanuit de lucht op ze. Op grote hoogte zweeft hij dan langdurig op thermiek, opstijgende lucht die ontstaat als de zon de aarde opwarmt. Als het kouder wordt, is er nauwelijks thermiek in de lucht en daarom zie je nu langs wegen en in weilanden regelmatig een buizerd op een paal zitten. Deze roofvogel kan uren wachten tot hij een prooi ziet bewegen waarna hij er dan prompt op duikt. Ze zitten vaak op dezelfde paal, zo verspilt hij zo weinig mogelijk energie. Heeft de buizerd een prooi verorberd, dan zoekt hij vaak de beschutting van een boom op, waar hij dan ook weer uren rustig blijft zitten. De ultieme vorm van energie besparen!

 

Miauwende buizerds

Op de eerste zonnige dagen kiezen buizerds al miauwend het luchtruim om hun territorium uit te zetten. Foto iStock

 

Miauwende buizerds

Op de eerste zonnige dagen in het voorjaar herken je buizerd aan zijn ‘gemiauw’ hoog in de lucht. Hij markeert zijn territorium met cirkelvluchten en maakt, in tegenstelling tot de meeste andere roofvogels, veel kabaal. Vooral in het begin van de broedtijd, medio maart, oefent hij spectaculaire baltsvluchten uit: van grote hoogte laat hij zich naar beneden vallen, om vervolgens weer loodrecht op te stijgen. Dit spelletje herhaalt hij talloze keren, en het verveelt nooit om ernaar te kijken en luisteren.

Miauwende buizerds

Het verenkleed van de buizerd varieert van donker bruin tot super licht. Foto Peter Pfeifer

 

Kijktip: zoek op een mooie voorjaarsdag een plek aan de rand van een bos en zet je oren open en geef je ogen goed de kost!

 

Meer te weten komen over roofvogels? Bestel dan hier het Roots boek Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa.

Wil je een keer mee vogels (leren) kijken tijdens een Roots Vogelreis?

Check waarneming.nl of er ook bij jou in de buurt buizerds miauwen.

-----------

Doe mee met de Grote Roots Natuurfotowedstrijd 2024

-----------


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels