Goede tijden voor bosvogels zoals de middelste bonte specht én de oehoe

Marloes Blom

8 December 2021 .

bosvogels

De boomklever

Met bosvogels gaat het relatief goed. Je hoort en ziet sommige soorten nu meer dan bijvoorbeeld vijftig jaar geleden. Rob Vogel, medeauteur van de Vogelatlas en werkzaam bij Sovon, signaleert zelfs dat er nieuwe soorten naar Nederland zijn gekomen. En juist als je nu naar buiten gaat, vallen de vogels meer op dan wanneer veel bos­vogels in ‘zomerrust’ verkeren. De mezen piepen en fladderen, de spechten timmeren en de boomkruiper hipt langs de stam. En onder hen dus ook zeer welkome nieuwkomers. In de extra dikke wintereditie van Roots lees je er alles over – hier alvast een voorproefje.

Blij met meer oude bossen

“In vergelijking met bijvoorbeeld boerenlandvogels doen vooral sommige bosvogelsoorten het veel beter”, vertelt Rob Vogel. “Een van de belangrijkste oorzaken is dat we steeds meer oude bossen hebben. Veel bomen zijn geplant tussen 1880 en 1930, nadat er in de eeuwen daarvoor juist vooral erg veel was gekapt. Oude bomen gaan op een gegeven moment dood, wat insecten aantrekt en dat is interessant voedsel. Daarnaast kunnen bosvogels in oud en in dood hout makkelijker gaten maken dan in jong hout. En dat is van groot belang voor holenbroeders, zoals uilen, spechten, holenduiven, mezen, boomklevers en boomkruipers.”

bosvogels

De boomklever

Spec(h)taculair: de toename van de middelste bonte specht

Het meest bijzonder is de toename van de middelste bonte specht. Die is vanuit Duitsland, waar de bossen ook ouder worden, over de grens getrokken. Hij had zoveel soortgenoten om zich heen dat hij een nieuwe plek moest zoeken. Er is een toename van 10 tot 15 procent per jaar, meldt Vogel. De middelste bonte specht was tot eind vorige eeuw zeldzaam, maar komt nu weer voor in Limburg, Twente, Salland, de Achterhoek en op de Veluwe. Met zijn grote broer, de grote bonte specht, gaat het eveneens best goed. Vogel schat dat de populatie in Nederland jaarlijks met een paar procent stijgt. “Dat lijkt weinig, maar na enige jaren heb je een enorme toename, want dit is onze meest talrijke spechtensoort.”

Ook nieuw: de oehoe

Ook nieuw zijn de oehoe en de kortsnavelboomkruiper. “De oehoe is nog vrij zeldzaam, maar wel heel bijzonder om te zien”, zegt Vogel. “Hij is 60 tot 75 centimeter groot en daarmee een van de grootste nachtvogels ter wereld. Deze uil maakt graag gebruik van oude roofvogelnesten. Daarvoor kijkt hij graag rond in onze oude bossen. Hij eet eekhoorns, ratten, konijnen en zelfs andere roofvogels en uilen.”

Hoe het zit met de kortsnavelboomkruiper en met de andere bosvogels die zich anno 2021 meer thuis voelen in Nederland, lees je in de nieuwste Roots. Daarin vind je ook een lijst van de (nieuwe) bosvogels én lees je meer over de soorten die wel zware tijden beleven – en hoe je die zou kunnen helpen. Snel halen of online bestellen dus, deze extra dikke Roots. Fijn (vogelaar)-cadeautje voor onder de kerstboom!

CREDITS: TEKST MONIQUE VAN KLAVEREN | ILLUSTRATIE ADOBE STOCK

Actie: Roots editie 12/01 2022 + Roots Jaarkalender 2022

Dit kun je nog meer zien & lezen in de extra dikke wintereditie van Roots:

  • Magisch IJsland: van ijsgrotten tot 200 meter hoge watervallen
  • Hotspots van de klapekster – hier delen vast twee hotspots van deze bijzondere vogel
  • Roots-redacteuren delen hun favoriete winterwandelroutes
  • Protectie voor de patrijs
  • Interview met de makers van de nieuwe Waddenfilm Silence of the Tides
  • Wandelen op landgoed Slangenburg in de Achterhoek
  • In de ban van de snoek – met prachtige foto’s
  • Een week alleen op de Terschellingse Boschplaat

En natuurlijk nog veel meer! Bij deze extra dikke editie van Roots ontvang je de Roots Jaarkalender 2022 t.w.v. € 4,99: je betaalt dus € 8,99 voor Roots én de kalender. In de jaarkalender zie je elke maand de mooiste foto’s, en een handig overzicht voor bijvoorbeeld verjaardagen en/of afspraken. Je vindt deze aanbieding in de webshop.

Roots jaarkalender

Meer lezen over vogels

  • Oók een leuk kerstcadeautje voor vogelliefhebbers: het nieuwste Roots boek Vogels in onze tuin. Met prachtige aquarellen van illustrator en kunstenaar Erik van Ommen, en boordevol verhalen en weetjes door Roots-redacteur Paul Böhre. Over acrobatische duiven, slimme gaaien, parmantige roodborstjes en behendige zwaluwen. Met antwoorden op vragen als: welke vogel zie je wanneer, waar nestelt hij graag en hoe herken je zijn roep? De 27 meest voorkomende soorten komen uitgebreid aan bod en ook de minder gangbare tuingasten krijgen een plek. Plús gouden tuinvogeltips.
  • Wil je de vogels in je tuin een handje helpen in gure winterse tijden? Roots geeft tips voor een verantwoorde vette bek voor tuinvogels.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Vogels