Mini pinguïn

Paul Bohre

27 November 2023 .

De laatste twee weken duikt er geregeld een bijzonder vogeltje op langs de kust: de kleine alk. Een kleine zeevogel, ter grootte van spreeuw. Deze mini pinguïn kan dan soms dagenlang ronddobberen in een haven, zoals IJmuiden.

De Zuid- en de Noordpier van IJmuiden biedt vogelaars een unieke kans om zeevogels van dichtbij te zien. In de luwte van deze pieren met enorme basaltblokken rusten deze vogels geregeld uit. Zo maak je er kans op alken en zeekoeten, zeeduikers, de grote- en kleine burgemeester, en veel soorten eenden, futen en meeuwen. Ook de Marina haven is de moeite van het checken waard. Hier zwemmen altijd wel een paar dodaarzen, aalscholvers en soms de zeldzame kleine alk, een zeevogel uit het Arctisch gebied die wel iets wegheeft van een mini pinguïn. Afgelopen week is hij hier gezien, een paar jaar geleden zag ik hem zelf hier mooi dichtbij in de verrekijker.

Adhd-ertje

Door het zeer heldere water zie je hem wel goed onder water zwemmen. Grappig om te zien, die peddelende pootjes, en de roeiende vleugelslagen waarmee hij zich voortbeweegt. Dat doet me ergens aan denken, al kom ik er niet meteen op waaraan. Fotograferen is inderdaad wel een dingetje: hij komt slechts 1 seconde boven water, meer is het niet. Een echt adhd-vogeltje. Zo pendelt hij steeds tientallen meters naar rechts, dan weer naar links. Ook ik verplaats me een paar keer, maar veel zin heeft dat niet: ik krijg alleen een onscherpe kont, stuk vleugel of gewoon een plons op de foto.

Mini pinguïn
Een kleine alk doet door zijn zwart-witte uiterlijk en vorm wel wat aan een mini pinguïn denken. Foto: Paul Bohre

Mini-pinguïn

Maar net, al ik besluit om verder te lopen richting de Zuidpier, zwemt hij echt mijn kant op en begint zijn verenkleed te poetsen. Druk doende heeft hij niet in de gaten dat hij richting een steiger zwemt. Hij blijkt super tam te zijn, en laat zich van dichtbij even mooi fotograferen. Dan verdwijnt hij weer onder water, zich voortbewegend op een koddige zigzaggende manier, al peddelend met zijn pootjes en korte vleugeltjes. “Het is net een pinguïn, zo leuk”, fluistert mijn mede fotograaf. Tuurlijk, daar lijkt hij op, dat ik daar zelf niet op gekomen ben. Maar dan wel een mini-pinguïn. Nu maar hopen dat dit kleine droppie zijn weg weer terug kan vinden naar het hoge noorden. Ik ga voor hem duimen.

Tips

  • Check Waarneming.nl voor waarnemingen van de kleine alk. De komende tijd zullen ze zeker nog wel op andere plekken opduiken, vooral met harde tot stormachtige noordwesten wind langs de kust.
  • Ook de papegaaiduiker wordt wel eens gezien in een haven.
  • Vind je vogels kijken leuk? Bestel dan het Roots Vogelmagazine. Hieronder kun je de nieuwste editie met een klik op de knop bestellen!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels