Nationale Tuinvogeltelling op 24, 25 en 26 januari

Adinda van Kuijk

23 January 2020 .

nationale tuinvogeltelling

Dit jaar wordt voor de 17e keer de Tuinvogeltelling georganiseerd. Van vrijdag 24 t/m zondag 26 januari kun je weer plaatsnemen in je tuin of op je balkon en meedoen aan het grootste burgeronderzoek naar de natuur van Nederland. Zet de voedertafel  klaar, hang de vetbollen op (zonder netje) en tel mee!

Vogels tellen in 3 stappen

Meedoen met de telling is simpel: gedurende een halfuur tel je alle vogels die neerstrijken in je tuin of op je balkon en de resultaten geef je door via www.tuinvogeltelling.nl of de Tuinvogels-app. Vogels die alleen maar overvliegen tellen niet mee.

tuinvogeltelling

Foto: Alex Hagenbeek

Noteer alle waarnemingen van een soort. Tel de waarnemingen van eenzelfde soort niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in jouw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je 5 koolmezen door.

Jouw telling geef je door op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020. Vanaf vrijdagochtend staat het telformulier klaar, geef je telling uiterlijk maandagochtend 27 januari vóór 12:00 uur door.

Tips voor tellers

  • Zie je veel vogels tegelijk en is het lastig om ze te tellen? Maak een foto met je smartphone zodat je ze achteraf rustig kunt tellen.
  • In de ochtend zijn de vogels het meest actief, het ideale moment dus om ze te tellen.
    Wat is ook alweer het verschil tussen een sperwer en een havik? Klik hier voor herkenningstips.
    Bereid je voor en bekijk hier alvast de 25 meest voorkomende tuinvogels.
  • Zorg voor voedsel in je tuin, want dan is de kans groot dat je gemiddeld 8 vogels meer ziet. Met een vetbol (zonder netje, want daar kunnen ze in verstrikt raken), een zadensilo, een pot vogelpindakaas of gewoon een appel help je de tuinvogels al enorm.
  • De top 3 bestond vorig jaar uit de huismus, koolmees en vink. Dit jaar lijken er ook veel pimpelmezen en gaaien in ons land te zijn. Zien we deze terug in de top 10? Wij zijn benieuwd!

Foto header: Floor Kooijman

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels