Nieuwe vogelkijksensatie: reuzenei in het Haringvliet

Paul Bohre

17 April 2019 .

Vlak bij de Haringvlietdam heeft Vogelbescherming Nederland samen met Natuurmonumenten een heel bijzondere natuurbeleef plek gecreëerd. Een uniek vogelobservatorium in natuurgebied Scheelhoek in de vorm van een reuzenei. Met een hele bijzondere telescoop!

Nieuwe vogelkijksensatie: reuzenei in het Haringvliet

 

In natuurgebied Scheelhoek aan het Haringvliet heeft Vogelbescherming Nederland samen met Natuurmonumenten een uniek ‘vogelobservatorium’ laten bouwen. Niet zomaar een vogelkijkhut, maar een heel bijzondere plek waar bezoekers de natuur in het Haringvliet van dichtbij en op een andere manier beleven. Het ontwerp van RAU Architecten en RO&AD is uniek in de wereld: een houten reuzenei dat alleen toegankelijk is via een tunnel. Het ei is volledig ecologisch gebouwd en de toegangsweg, de tunnel en het ei zullen tal van natuurverrassingen bieden. De vorm is een ei van de grote stern.

Nieuwe vogelkijksensatie: reuzenei in het Haringvliet

De Swarovski ST Vista vergroot maar liefst 30x. Je kunt hier uitstekend de vogels mee bestuderen.

 

Speciale Swarovski telescoop

En dat is nog niet alles. Want in het vogelobservatorium staat ook de ultieme outdoor telescoop van SWAROVSKI OPTIK: de nieuwe ST VISTA. Met de 30x vergroting en het 95 mm grote objectief verandert het toch al spectaculaire uitzicht in een ware kijksensatie. Zo broeden er straks op steenworp afstand van de hut en de telescoop duizenden grote sterns op de eilandjes ervoor. Maar er zijn ook vele andere kustvogels als visdiefjes, lepelaars en grote zilverreigers te zien. Met een beetje mazzel scheert de majestueuze zeearend over het water!

Nieuwe vogelkijksensatie: reuzenei in het Haringvliet

De ligging van het reuzenei van boven af gezien.

 

Reuzenei in het Harinvliet

Het reuzenei is onderdeel van het Droomfondproject Haringvliet. Daarin speelt Vogelbescherming Nederland samen met Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, Staatsbosbeheer, ARK en Sport­visserij Nederland in op het feit dat de Haringvlietsluizen in 2018 op een kier gaan. Getijdennatuur is rijke natuur. Waar zoet en zout water zich mengen bloeit de natuur op en leven veel vogels en vissen. Dat gebeurt na het openen van de Haringvlietdam ook in het Haringvliet. Daarom herstellen we natuur, creeren we nieuwe natuur en maken we de natuur ook beter toegankelijk. Dit bijzondere project is mogelijk gemaakt door de bijdrage van 13,5 miljoen uit het Droomfonds van de Nationale Post­code Loterij. Met het fonds krijgt de natuur van het Haringvliet, een flinke oppepper en keert de getijdennatuur beetje bij beetje terug.

 

Je vindt het reizenei in Stellendam. Adres: Deltahaven 69 , Stellendam. Vanaf de parkeerplaats loop je er zo naartoe. Deze hut is overigens niet rolstoeltoegankelijk in verband met hobbelig landschap en trappen. In mei wordt aan de overkant van het Haringvliet een vogelboulevard geopend met kijkhutten die wel rolstoel toegankelijk zijn.

 

Bekijk hier het filmpjes over de bouw van het reuzenei. Deel 1, deel 2, deel3.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws