Nog meer tuinvogels tellen? Ga dan naar tuintelling.nl

René Alblas

31 January 2019 .

Enthousiast geworden door de Tuinvogeltelling van afgelopen weekend. Kijk dan ook eens naar de site van tuintelling.nl .

De Tuinvogeltelling tijdens het laatste weekend van januari was weer een groot succes. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk het is om met andere ogen naar je eigen tuin te kijken. Zo voel je je nog meer verbonden met de natuur. Als je één keer de koolmezen in je achtertuin hebt geteld zijn het voortaan “jouw” koolmezen.

Koolmezen, foto: Desiree Adam

Ben je enthousiast geworden van het tuintellen? Dan hoef je niet meer te wachten tot volgend jaar januari. Want op de site tuintelling.nl kun je het hele jaar door jouw tellingen doorgeven! Anders dan bij de Tuinvogeltelling brengt deze site niet alleen het aantal vogels in beeld maar ook andere dieren zoals zoogdieren en insecten.

Belang

Tuintellingen zijn belangrijk.  In Nederland beslaan tuinen in Nederland een gezamenlijk oppervlak dat vijfmaal groter is dan bijvoorbeeld de  Oostvaardersplassen. Zo’n natuurgebied is goed onderzocht, maar over de natuurwaarde van tuinen is relatief weinig bekend. De Jaarrond Tuintelling is een onderzoek waar iedereen aan kan meedoen. De hoeveelheid gegevens die dankzij de vele tuintellers verzameld wordt, maakt onderzoek mogelijk dat door een paar biologen niet te doen zou zijn.

Registreren

Als je je registreert kun je zelf aangeven hoe en wat je wilt tellen. Je kunt kiezen voor een weektelling of een regelmatige tijdstiptelling van bijvoorbeeld van 15 minuten. En je kunt alleen vogels tellen of bijvoorbeeld insecten. Er zijn al ruim 15.000 tellers, die zich hebben aangemeld bij deze site.

Een grappig detail: werd afgelopen weekend tijdens de jaarlijke Tuinvogeltelling de huismus het meest gezien. Op de site van Tuintelling.nl werd de afgelopen week de koolmees het meest gezien.

 

Egel, Foto: Henk Beniers

 

Tuintelling.nl is een initiatief van Vogelbescherming Nederland, Sovon Vogelonderzoek, De Vlinderstichting, de Zoogdiervereniging, Ravon, EIS Kenniscentrum Insecten, Floron en de Dierenbescherming.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels