Notenkrakers onderweg

Paul Bohre

17 October 2018 .

Afgelopen weekend zijn er in Zuid-Zweden notenkrakers gezien die de oversteek maakten naar Denemarken. Als het een beetje meezit zijn de notenkrakers onderweg naar Nederland. Dat zou gaaf zijn, want vogelaars mogen deze fantastische vogel graag zien. En fotograferen!

 

Het is een dwaalgast in ons land: de notenkraker. En heel apart van kleur: donkerbruin met witte spikkels, zwarte vleugels en een donkerbruine kruin. En zoals de naam al doet vermoeden: ze zijn inderdaad gek op eikels en noten, vooral hazel- en beukennoten. Slim als ze zijn zetten ze die noten vast in bijvoorbeeld een kapotte boomstronk, om ze vervolgens kapot te hakken met hun bijzonder dikke snavel. Vandaar de naam notenkraker.

Notenkrakers onderweg

De notenkraker herken je aan zijn bruine verenkleed met witte spikkels. Foto Marcel van Kammen

 

Notenkrakers onderweg

Eens in de zoveel jaar worden er ineens enkele tientallen gezien in Nederland. Vogelaars noemen dat dan een invasie. Maar dat is alweer heel wat jaartjes geleden. Maar wellicht zit dat er komende winter wel wat aan te komen, want er zijn trekkende vogels gezien in Zuid-Zweden. En het is een goed mastjaar. De bomen hangen vol eikels en beukennoten. Let goed op, want je loopt er zomaar voorbij. Ze zijn namelijk handtam en heel goed te benaderen omdat ze geen mensen gewend zijn. En daardoor geweldig mooi te fotograferen.

Notenkrakers onderweg

Een vliegende notenkraker lijkt qua formaat wel wat op een gaai. Foto Agami Markus Varesvuo

 

Klik hier voor meer informatie over de notenkraker.

 

Filmpje

Dit filmpje laat mooi zien met welk gemak de notenkraker een eikel verorbert.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels