Nu te zien: pestvogels

Paul Bohre

6 November 2023 .

Sinds twee weken druppelen er groepjes pestvogels het land binnen. De eerste werden op Vlieland en Texel gezien, maar inmiddels duiken deze prachtige vogels op meer plekken op in Nederland. Deze vogels zitten weergaloos mooi in het pak en maken een prachtig kenmerkend geluid: net een rinkelend belletje!

Eens in de zoveel jaar gebeurt het. Dan komen de pestvogels opeens in groepjes het land binnen. De eerste exemplaren strijken neer op de Waddeneilanden en daarna bereiken ze het vaste land. Maar het is inmiddels alweer heel wat jaren geleden dat pestvogels in grote groepen ons land binnen vielen. Vogelaars moesten het de laatste jaren met enkele exemplaren ‘doen’. Maar nu lijken er toch weer eens wat meer groepjes Nederland binnen te vallen. Veel struiken zitten werkelijk boordevol bessen, en daar doen pestvogels zich in de winter graag aan tegoed.

Pestvogel
Pestvogels eten ‘s winters bergen bessen. Foto: Paul Böhre

Helder belletje

Hoewel de naam pestvogels anders doen vermoeden, zijn ze een feestje voor vogelaars en natuurfotografen, want het zijn prachtige, markante vogels! Ze zijn vrij tam en laten zich redelijk makkelijk benaderen. Je ziet ze in bessenstruiken zoals de Gelderse roos, mei- en vuurdoorns. Maar ook soms in appelbomen waar nog een paar vergeten appels hangen. En als ze niet aan het eten zijn, zitten de pestvogels graag hoog in de bomen in de omgeving, vanwaar ze constant roepen. Een hoog, heel kenmerkend helder rinkelend belletje: “sirrrrrr”, dat even wat harde klinkt voordat ze wegvliegen. Vanaf deze hoge rustplek dalen ze om de beurt af naar de bessenstruiken en fruitbomen, waar ze zich in korte tijd helemaal vol eten.

Naam pestvogel

Pestvogels broeden in de bosrijke gebieden van Scandinavië en West-Rusland. Ze overwinteren dichtbij hun broedgebieden, waar ze zich voeden met bessen. Maar in de jaren dat daar weinig bessen zijn, zakken ze af richting West-Europa. En dat doen ze dan vaak doen ze dat in grote groepen. Ze hebben een opvallende kuif, een zwart oogmasker en een gele staartband.

De naam pestvogel stamt uit de middeleeuwen. Men dacht toen dat deze vogels de ziekte bij zich droegen en verspreidden. Dat idee is waarschijnlijk ontstaan toen er op een bepaald moment een uitbraak van de pest was en de pestvogels toevallig massaal de lage landen bezochten. Tegenwoordig brengt de vogel vooral een glimlach op het gezicht van degenen die hem zien.

Pestvogel
De vogels zitten graag wat hoger in de boom op de uitkijk. Foto: Paul Böhre

Nu te zien

  • De laatste dagen zijn ze op meer plekken in het binnenland gezien, onder andere op Schiermonnikoog, Vlieland, Texel en in Lauwersoog, Julianadorp, Alkmaar en Huizen. Check Waarneming.nl of ze ook bij jou in de buurt worden gezien!
  • Een andere prachtig gekleurde vogel die je nu kunt zien is de ijsvogel: vijf tips om ze zelf te vinden!
  • Vind je vogels kijken leuk, dan is het Roots Vogelmagazine zeker iets voor jou!

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels