Ooievaars wintertelling

Paul Bohre

9 January 2020 .

Niet alle ooievaars vliegen in het najaar naar het warme Afrika. Een deel van onze populatie neemt de gok om deze lange en gevaarlijk vlucht te skippen en te overwinteren in Nederland. Op 18 en 19 januari organiseert de ooievaarwerkgroep STORK daarom een ooievaars wintertelling. Doe je ook mee?

 

Ooievaars die ’s winters hier blijven, is dat niet raar? Ze trekken toch altijd weg naar Afrika? Nou, dat is dus maar ten dele waar. Een deel van de ooievaars (circa 35%) is opportunistisch, en blijft gewoon in Nederland. En die overwinteraars, daar wil de ooievaar werkgroep STORK meer over weten. Jonge ooievaars trekken allemaal naar Afrika of Zuid-Europa en blijven daar 2 tot 4 jaar, tot ze geslachtsrijp zijn. Daarna trekken ze jaarlijks heen en weer, of ze besluiten om dat niet te doen en in Nederland te blijven. Het komt ook nog voor dat ooievaars het éne jaar wel trekken en het andere jaar niet. Waar baseren ze dat besluit nou op?

Ooievaars wintertelling

Haagse ooievaars in de winter. Foto Caroline Walta

 

Ooievaars wintertelling

Het is waarschijnlijk dat ooievaars hun keuze om wel of niet weg te trekken laten afhangen van het voedselaanbod in het najaar. Maar, er zijn ook andere factoren in het spel en daar is nog niet zoveel over bekend. Om ooievaars beter te kunnen beschermen, moeten we daar meer over weten. Daarom is de wintertelling ooievaars van STORK zo belangrijk. Voer de ooievaars niet! Want dat geeft ze dus waarschijnlijk een verkeerd signaal. Mogelijk blijven ze daardoor ook volgende winters in ons land en kunnen dan afhankelijk worden van het bijvoederen. In zachte winters eten ooievaars hier van nature wormen en muizen, maar ook aas en afval. Als er een dik pak sneeuw ligt is het moeilijker voor ze en zoeken ze voedsel in de buurt van mensen: bijvoorbeeld bij dierentuinen, maar ook bij particulieren.

Ooievaars wintertelling

Ooievaars gebruiken lantaarnpalen vaak als rustplaats. Foto Caroline Walta

 

Ooievaars melden

Zie je een ooievaar? Geef dan in het weekend van 18 en 19 januari 2019 aantal, plaats, datum en eventuele ringgegevens door via e-mail naar [email protected] of telefonisch via 06- 82 61 04  38.

Klik hier voor meer informatie over ooievaars en wintertelling.

Waarnemingen kunnen ook ingevoerd worden via  waarneming.nl.

Wil je meer lezen over de ooievaar, in het laatste Roots Vogelmagazine staat een prachtig artikel. Je bestelt het nummer hier.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws