Primeur: ijseend met jongen

Paul Bohre

1 July 2019 .

Op de Marker Wadden is een ijseend met kuikens gezien, een primeur. Het is voor het eerst dat deze eendensoort broedt in Nederland. Normaliter broedt de ijseend op de Arctische toendra!

 

Eilandwachter Josje Peters heeft de kuikens het eerst gezien. Jan van der Winden, vogelonderzoeker: “Het is echt bizar. Dat had ik nooit verwacht. Normaal broedt deze vogel minstens 800 kilometer noordelijker van ons land in Noorwegen. De ijseend was het hele voorjaar aanwezig en ook samen met een mannetje tot laat in mei. Maar we dachten aan een overzomerende vogel.” Ook in 2018 was er de hele zomer een wijfje aanwezig op de Marker Wadden. “Incidenteel overzomeren ze in Nederland dus we waren niet gealarmeerd”.

Primeir: ijseend met jongen

Het is de eerste keer dat een ijseend jongen krijgt in Nederland. Foto Eric Menkveld

 

Goede omstandigheden

De ijseend is en arctische vogel die broedt langs meren op de toendra’s van Scandinavië, IJsland, Spitsbergen of Groenland. In de winter verblijven kleine aantallen in Nederland. Dat nu op Marker Wadden een broedpaar is gezien, betekent dat er lokaal goede omstandigheden zijn. IJseenden zoeken water met veel voedsel in de vorm van zoetwaterinsecten, schelpdieren, visjes en waterplanten. De jonge ijseenden zullen de eerste periode vooral insecten, zoals dansmuggen, eten en die zijn er genoeg.

Primeur: ijseend met jongen

Een ijseend kan wel 6-8 kuikens krijgen, die ook wel pullen worden genoemd. Foto Eric Menkveld

 

Kenmerkende hals en snavel

Bij aankomst op het eiland, liet de eilandwachter al een kort filmpje aan de onderzoekers zien met de vraag welke eendensoort het kon zijn. Natuurlijk moest eerst gekeken worden of het echt om een ijseend met pullen ging. De onderzoekers zijn direct ter plekke gaan kijken. Eric Menkveld, beheerder van Natuurmonumenten op Texel die toevallig op de Marker Wadden was, maakte bovendien prachtige foto’s. Het was wel zeker dat hier een moeder ijseend zwom met vier jonge eendjes. De kuikens hebben een kenmerkende witte hals en opvallend dikke snavel.

 

Bron: Natuurmonumenten

Foto’s: Eric Menkveld

 

Leer hier meer over de ijseend.

Vind je vogels kijken leuk? Bestel dan het Roots Vogelmagazine.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws