Schuw, geheimzinnig, schaars. Juiste typeringen voor de ranke waterral, een prachtige moerasvogel die zich maar zelden laat zien. Juist nu, in de wintermaanden, maak je een extra grote kans, al zul hem veel vaker horen!
Eigenlijk is de waterral helemaal niet zo schuw. Je krijgt hem alleen heel moeilijk te zien, omdat ze goed verdekt hun voedsel zoeken langs een modderige waterrand in uitgestrekte rietvelden. En vliegen doen ze ook niet vaak, ze maken zich liever rennend uit de voeten. Die combinatie maakt het juist zo moeilijk om hem waar te nemen.

Waterrallen lopen vooral ’s winters vaak langs waterranden. Foto Cecile Bleijs
Ranke waterral
Maar in de winter, en zeker als het vriest, moeten ze wel op zoek naar open water omdat ze hier hun voedsel vinden. Ze lopen dan zomaar langs de ijsrand van een sloot of een kanaal, of scharrelen rond in de buurt van een afwateringskanaal of ander stromend water dat open blijft. Dat kan ook zomaar midden in een stadspark zijn. Blijft het langdurig vriezen, dan zie je ze soms als een ranke kip over het ijs rennen, op zoek naar een open plek in het ijs of een wak.

Waterrallen rennen over de grond en komen zo ook in de netten van vogelringers terecht. Foto Paul Bohre
Gillende big
De waterrallen die hier broeden zijn vooral standvogel, ze blijven het hele jaar hier. In de wintermaanden wordt de populatie deels aangevuld met broedvogels uit Oost- en Noord-Europa, zodat het er ineens veel meer zijn. Waterrallen zijn ook in de winter opvallend luidruchtig, en ze kunnen een breed scala aan geluiden maken. Ze tokken als kippen, grommen en schreeuwen, onheilspellend kreunen en klagen, gillen als een varken. Hoor je ze, probeer ze dan zo dichtbij mogelijk te benaderen, wees stil en zoek vervolgens gewapend met een verrekijker een plekje met uitzicht op de een rietkraag met modderrand… En dan maar hopen dat je een glimp krijgt van deze ranke schoonheid. Met sneeuw op de achtergrond zien ze er extra mooi uit.
Foto header: Robbert de Smet
Filmpje waarop je het aparte geluid van de waterral goed hoort.
Vind je vogels kijken leuk? Maak dan kennis met het nieuwste Roots Vogelmagazine en bestel hem hier. De verzending is gratis, vul het woord ‘GRATIS’ in bij de kortingscode.
De nieuwe Roots is uit. In deze februari editie vind je onder meer:
- Wat betekent slaap voor dieren?
- Succesverhaal van de grote vos
- Wandelen bij Renswoude & Limburgse Maas
- Voorpublicatie: De ontdekking van de natuur
- Wintervogels kijken in de Gelderse poort
- Wat is er aan de hand op het boerenland?
- In de ban van… de bosuil
- Doe mee met de Roots Natuurfotowedstrijd 2021!
Pak ‘m mee in de supermarkt of bestel ‘m eenvoudig online via de webshop – je betaalt géén verzendkosten.