Record trekkende houtduiven

Paul Bohre

07-11-2018 00:00:00

Dat postduiven over enorme afstanden kunnen vliegen is bekend. Maar ook onze ‘gewone’ houtduif trekt, soms in enorme aantallen. Zo werden er op 28 oktober jl over De Hamert in Limburg liefst 265.300 trekkende houtduiven geteld. Een nieuw Nederlands record.

 

Je houdt van de houtduif, of je vervloekt hem. In het stedelijk gebied is de soort toegenomen maar niet tot vreugde van iedereen. Zo koeren ze al vroeg in de ochtend en schijten ze het liefst je auto onder. Daarentegen is er ook bewondering voor het aanpassingsvermogen van deze van oorsprong bosvogel. In het najaar is op een aantal dagen massale trek van de soort te zien. Leuk voor de trektellers. Maar ook de Franse ‘vogelliefhebbers’.

Record trekkende houtduiven

De volwassen houtduif heeft een kenmerkende witte vlek in de nek. Foto Paul Bohre

 

Record trekkende houtduiven

Eind oktober en begin november zien we doorgaans de meeste trekkende houtduiven. Het zijn vogels uit Scandinavië die via een smalle baan over Duitsland naar Zuid-Frankrijk en het Iberisch Schiereiland trekken. De massale trekbaan komt dan ook over het oosten en zuidoosten van ons land tot genoegen van de trektellers aldaar. Groepen van honderden tot duizenden komen dan over en als het niet te veel waait dan hoor je gewoon het ruisen van de vleugelslag. Een ronduit spectaculair schouwspel. Op 28 oktober jl. is zelfs een voor Nederland record aantal vogels boven de Hamert in Limburg geteld: maar liefst 265.300 vogels! Door de ZO-wind zijn ook veel trekkende houtduiven boven de duinen gezien de afgelopen dagen.

Record trekkende houtduiven

Bij een jonge houtduif ontbreekt de witte nekvlek. Foto Paul Bohre

 

Franse belangstelling

De houtduif is ook zeer geliefd onder jagers. Franse jagers houden daarom met meer dan gemiddelde belangstelling ook de site trektellen.nl in de gaten. Daarom is op de website de doortrekgrafiek van de soort niet meer opvraagbaar als je niet bent ingelogd. Inzicht in de resultaten heeft vooral veel voordelen zodat je weet wat er nu aan vogeltrek is te zien. In dit geval is het legitiem om het af te schermen.

 

Klik hier om meer over de houtduif te lezen.

Recente Editie

Meer Vogels