Wat een vraag: blijft de roerdomp ‘s winters in Nederland?

Daniël Mulder

18 December 2021 .

roerdomp

Roots-lezers stellen allerlei natuurvragen, zoals deze: blijft de roerdomp ‘s winters in Nederland? Bioloog Geert-Jan Roebers geeft antwoord.

roerdomp“De roerdomp is zowel een trek- als standvogel”, legt bioloog Geert-Jan Roebers uit. “Sommige roerdompen blijven, andere trekken uit Nederland weg. Onderzoek met gezenderde vogels maakt duidelijk dat ze soms best ver reizen en lang niet altijd dezelfde bestemming hebben. Zo bleek roerdomp Elly uit het Noord-Hollandse Ilperveld de ene winter in Gambia door te brengen en het jaar daarop in een Marokkaanse suikerrietplantage. Ook zijn er roerdompen die in Noord- en Oost-Europa broeden en ’s winters naar ons komen.”

Heb je ook een natuurvraag: stuur deze dan naar de redactie. We proberen alle vragen te beantwoorden.

Nog 2 weetjes over de roerdomp

1 Perfecte camouflage: de roerdomp zie je soms van een paar meter afstand nog over het hoofd. Tussen het geelbruine winterriet heeft de roerdomp een perfect camouflagepak. Als deze reigerachtige onraad voelt, schiet hij in het gelid met zijn snavel loodrecht de lucht in. Op die manier lopen de strepen op zijn verenpak verticaal en dus evenwijdig met de rietstengels.

2 Roerdomptijd: de beste tijd om roerdompen te zien, is tijdens de wintermaanden. Vooral als het een paar dagen achter elkaar hard vriest, verlaten deze moerasvogels hun dekking en gaan overdag jagen, niet zelden in de buurt van huizen. Op gemaaide rietlanden en bij wakken zie je dan soms zelfs meerdere vogels bij elkaar. Als je ze benadert, verstijven ze in een rechtopstaande ‘paalhouding’ zodat ze wegvallen in de achtergrond. Dat is hun manier van schuilgaan in de omgeving.

Wat een vraag! De leukste natuurvragen door Roots beantwoord

Nu verkrijgbaar: Roots van december en januari 2021

Het nieuwe en extra dikke december- en januari nummer van Roots – met nog meer lezersvragen –  is nu verkrijgbaar. Inclusief jaarkalender 2022. Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Vermeld ‘GRATIS’ bij de kortingscode en je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

Foto’s: iStock

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels