De roodborst blijkt een heuse hartendief

Daniël Mulder

11 December 2020 .

In het nieuwe en extra dikke winternummer van Roots vertellen 5 lezers over hun mooiste roodborstherinneringen en brengen een eerbetoon aan een vogel die zich in menig hart heeft genesteld. Hierbij delen we alvast 1 zo’n bijzonder verhaal over de roodborst… 

‘De oranje borst is een omgekeerd hart’

Wilma Roor – van Wensveen (1969) uit Bodegraven

“Vorig jaar mei is mijn moeder overleden. Voor haar overlijden had ze al verschillende keren een hartaanval gehad, later kreeg ze ook nog een herseninfarct waardoor ze slecht kon spreken. Het was een periode vol zorg en juist in die periode zagen zowel mijn vader, mijn zus als ik geregeld een roodborstje dat net even wat dichter en wat langer in de buurt kwam zitten dan je gewend bent van deze vogel. Dat gaf ons veel steun.

De rode borst lijkt inderdaad op een omgekeerd hart. Foto: iStock

Toen wij jong waren namen mijn ouders ons altijd mee de natuur in om naar vogels  of andere dieren te kijken. Het roodborstje was een van onze favorieten. Is het je trouwens opgevallen dat de oranje borst van de roodborst een omgekeerd hart is? Ik vind dat een mooie gedachte. Toen mijn moeder is overleden hebben we op haar graf een bronzen roodborstje laten zetten. Die waakt nu over haar, zou je kunnen zeggen.

Ik weet nog goed dat ik een week na haar overlijden weer aan het werk ging, ik ben postbezorger. Bij een huis waren twee jonge mannen aan het werk en in de struik naast het pad zat een roodborstje op zo’n 40 cm afstand. Ik zei dat tegen die jongens en toen kreeg ik het even zwaar. Een van de jongens zei: ‘Zie het als een teken van je moeder.’ Dat vond ik zo mooi, dat hij dat zei en daar oog voor had. Met tranen op mijn wangen, van zowel geluk als verdriet, liep ik verder.”

Meer over de roodborst

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels