Roodborst weetjes

Paul Bohre

12 December 2021 .

De roodborst behoort zonder twijfel tot onze favoriete tuinvogels. Toch weet je misschien maar heel weinig van dit fraaie vogeltje. Drie leuke roodborst weetjes en voedertips. En een leuke cadeau-tip.

Waarom zitten ze graag in rommelhoekjes?

In het leven van de roodborst draait alles om het bezit van een lapje grond. Dat territorium hoeft helemaal niet groot te zijn. Soms bestaat het uit een paar kleine achtertuintjes, dan weer uit een flink stuk bos of heide. Drieduizend vierkante meter is vaak al genoeg. Als er maar voldoende voedsel te vinden is. Roodborsten houden vooral van rommelhoekjes. Onder struiken, stapels hakhout of stenen vinden ze namelijk hun favoriete voedsel: spinnen en insecten zoals langpootmuggen, oorwurmen, vliegen, rupsen en andere geleedpotigen.

Leuke roodborst weetjes

Roodborstjes zijn super slimme vogels. Foto Cecile Bleijs

Super slim

Mensen die geregeld in de (moes)tuin werken kennen dit tafereel waarschijnlijk wel. Zodra je een schop in de aarde zet, heb je in een mum van tijd gezelschap van een roodborstje. Ze wachten dan geduldig vlak voor je voeten af en houden ondertussen scherp in de gaten wat er allemaal met de schep mee omhoog komt. Pikken vervolgens menig regenwurmpje of insect mee.

Om dezelfde reden volgen roodborstjes in het bos ook graag de verrichtingen van wilde zwijnen: zij wroeten immers ook flink wat grond om als ze op zoek zijn naar hun favoriete voedsel: eikels en noten. Waarbij natuurlijk ook de nodige wormen en andere beestjes omhoog komen. Roodborsten zijn super slimme vogels.

Leuke roodborst weetjes

Vooral de vaste broedvogels zijn territoriaal. Foto Paul Bohre

Zijn roodborstjes agressief?

De roodborsten die in Nederland de winter doorbrengen, komen voornamelijk uit Scandinavië en de landen ten oosten van ons. Zij zijn niet zo heftig territoriaal als ‘onze’ eigen roodborsten, die deels in de winter ook hier blijven, slapen soms zelfs gezamenlijk bij elkaar. Het grootste deel van onze broedvogels trekt in het najaar weg en overwintert in Zuid-Europa (voornamelijk Spanje en Portugal). Van onze broedvogels trekken vooral de vrouwtjes weg. Er verblijven ’s winters bij ons dan ook meer mannetjes van vrouwtjes roodborsten.

Voedertips

Roodborstjes lusten ook graag bessen en zaden. Ze bezoeken in de wintermaanden regelmatig voedertafels. Zet hier dagelijks een schaaltje met meelwormen neer, en ze komen iedere dag terug. Roodborstjes zijn daar gek op! Meelwormen zijn te koop in iedere dierenspeciaalzaak. Ook eten ze ’s winters brood, kaas en aardappel.

Meer over de roodborst

  • Beluister ook de Roots Podcast Notenkrakers, waarin je hoort dat de roodborst zingt als een watervalletje.
  • In dit natuurblog gaat het gekscherend over de roodborst als playboy en nachtbraker.
  • Lees hier waar de roodborst uit jouw tuin precies vandaan komt.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels