2023 uitgeroepen tot het Jaar van de scholekster

Daniël Mulder

27 december 2022 .

scholekster

De scholekster krijgt in 2023 extra aandacht van de vogelbeschermers in Nederland. Bijzonder, want het is de tweede keer dat de weidevogel de titel Vogel van het Jaar krijgt bij Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek. Waarom eigenlijk?

Met de scholekster gaat het niet goed in Nederland. De vogel is hetzelfde lot beschoren als bijvoorbeeld de grutto en de kievit. Vijftien jaar geleden ging het ook al niet zo goed met deze weidevogel, die ook op het wad voorkomt. Inmiddels wijken scholeksters steeds vaker uit naar stedelijke gebieden. Het is onduidelijk of de vogels daar kunnen broeden en waar ze dat dan doen. Broedende scholeksters zijn gezien op daken, maar nog vrijwel onbekend is hoe kuikens daar opgroeien.

In toenemende mate vestigen scholeksters zich op platte daken, met name in het stedelijk gebied. Foto: Niels Kooyman

Scholeksters tellen in de stad

Onderzoek moet in 2023 leiden tot meer kennis over de soort, maar vooral tot verbetering van de omstandigheden voor scholeksters in Nederland. Tijdens het Jaar van de Scholekster kunnen vogelliefhebbers daarom meedoen met onderzoek in verschillende projecten. Vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld scholeksters tellen in stedelijk gebied.

In 2008 broedde 4 procent van de Nederlandse populatie in de stad. Aangenomen wordt dat dat percentage inmiddels hoger ligt, maar dit is nooit goed onderzocht. Vooral tellingen op bedrijventerreinen en in de stadsranden zijn erg welkom. Meer informatie en factsheets vind je op de website van Sovon.

scholekster
Scholeksters brengen de winter door aan de kust van Waddenzee of Zeeuwse Delta. Vanaf februari trekken ze het binnenland in. Foto: Niels Kooyman

Meer over de scholekster

  • De scholekster is een steltloper met een brede voedselsmaak. Op graslanden zoekt deze vogel vooral naar regenwormen. Langs de kust gaat de voorkeur uit naar kokkels, mossels, nonnetjes, krabben en garnalen. Maar eet de scholekster – hij heet toch niet voor niets zo – ook vis? Schol bijvoorbeeld?
  • Lees hier hoe de scholekster leeft in woonwijken.

Foto bovenaan: Marcel van Kammen


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws