September, maand van de visarend

Paul Bohre

9 September 2022 .

Visarend met vis; Osprey with fish

De magnifieke visarend trekt nu door het land. Je kunt ze nu overal tegenkomen. September is dé visarendmaand.

Visarenden zijn gemakkelijk te spotten: ze zitten vaak langdurig op een hoge uitkijkpost (dode boom, elektriciteitsmast) in of vlakbij open water. Het is bovendien de enige roofvogel die langere tijd biddend boven water waargenomen kan worden om prooi te lokaliseren. Ziet hij een prooi dan duikt hij vervolgens na een spectaculaire duikvlucht met de poten vooruit het water in. Hierbij verdwijnt hij soms helemaal onder water! Gemiddeld worden vissen van zo’n 250 gram gevangen.  De prooi wordt altijd met de kop naar voren vervoerd naar een vaste eetpost en vervolgens zorgvuldig opgepeuzeld.

September visarendmaand

De visarend grijpt zijn prooi uit het water met zijn lange nagels. Foto Agami Markus Varesvuo

September visarendmaand

Sinds 2016 broedt de visarend in Nederland. Maar de meeste visarenden die over ons land trekken komen uit de landen om ons heen en Scandinavië. Waar ze het ook nog eens relatief goed doen als broedvogel. En dat maakt dat ze in vrij grote aantallen over Nederland trekken. Een vliegende visarend lijkt soms wat op een grote jonge bruine meeuw met hele lange vleugels. Er zijn echter een paar goede kenmerken: karakteristiek in het vliegbeeld is de duidelijke knik in de vleugels. Hierdoor is deze soort vliegend vanaf grote afstand herkenbaar. De onderzijde is wit met donkere armpennen en een donkere polsvlek. De kop is licht met een donker masker.

September visarendmaand

De visarend is de enige roofvogel die bidt boven het water. Foto iStock

Kijktip

Vooral in september blijven de visarenden vaak langere tijd op dezelfde plek rondhangen. De beste kans maak je in het Lauwersmeer, de Wieden en Weerribben, Ketelmeer, Oostvaardersplassen, Zuid-Hollandse en Zeeuwse waterpartijen. De Biesbosch is een hotspot. Klik hier voor de meest recente waarnemingen.

-Zo klinkt een visarend.

-Ben je geïnteresseerd in vogels? Luister dan ook onze vogel-podcasts.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels