Spaanse zuurstokken

Paul Bohre

16 juli 2020 .

In de vogelplas in polder IJdoorn bij Durgerdam is een groepje flamingo’s neergestreken. Veel vogelliefhebbers zijn al komen kijken, want het zijn echt wilde flamingo’s uit Spanje. Dat blijkt uit de kleurringen die ze om hebben. De Spaanse zuurstokken zijn een kleurige topper naast alle andere vogels die hier te zien zijn.

 

Polder IJdoorn is in de zomer voor vogels een favoriet gebied om even wat extra te eten voor de grote tocht naar de overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Afrika. Veel vogels beginnen daar nu al aan. Ook in 2015 zijn er flamingo’s te gast geweest in polder IJdoorn. De polder met de vogelplas is ook in trek bij rietvogels zoals baardmannetjes, blauwborst en kleine karekiet. Ook zijn grote vogels zoals de prachtig witte lepelaar, de kleurige purperreiger en de zwart-witte kluut er regelmatig te zien. En slobeend, krakeend en watersnip worden vaak gezien.

Spaanse zuurstokken

De jonge flamingo’s zijn helemaal mee komen vliegen. Zij hebben nog niet de kenmerkende roze kleur. Foto Paul Bohre

 

Spaanse zuurstokken

Deze zeven flamingo’s die deze week hier zijn neergestreken, zijn echt heel bijzonder. Ze komen namelijk uit Spanje, zo blijkt uit de kleurringen. De cijfercode op de ringen is hier het bewijs van. Om precies te zijn komen de flamingo’s uit de omgeving van Malaga. Je hebt daar een meertje, de Laguna de Fuente de Piedra, waar soms wel 20.000 flamingo’s samen komen. Maar het is heel apart dat ze zo’n 2000 kilometer hebben afgelegd om hier te komen, want flamingo’s uit deze populatie zijn normaliter geen lange afstand trekkers.

Spaanse zuurstokken

Het kijkscherm in polder IJdoorn vanwaar je de flamingo’s heel mooi kunt bekijken. Foto Paul Bohre

 

Verzoek Natuurmonumenten

Er is door de flamingo’s zoveel toeloop van mensen die komen kijken naar het groepje grote roze vogels, dat het vogelkijkpunt soms méér dan vol staat met mensen. Het is belangrijk dat mensen op het paadje en het vogelkijkpunt blijven en niet afwijken. De grote belangstelling kan namelijk voor flinke verstoring onder vogels zorgen, waardoor ze niet genoeg tijd en ruimte hebben om voedsel te zoeken en te rusten. Vermijd drukke momenten en geef elkaar én alle vogels de rust en ruimte die ze nodig hebben door op het pad en het vogelkijkpunt te blijven, verzoekt beheerder Natuurmonumenten.

 

De foto in de kop is van Hans Tetteroo/waarneming.nl

 

Check waarneming.nl of ze nog gezien zijn. Of op andere plekken waar momenteel flamingo’s verblijven, zoals op Texel.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan eens het Roots Vogelmagazine. Op 21 augustus verschijnt het nieuwe nummer.

Of ga eens mee tijdens een vogelkijkweekend of -reis met Roots.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws