Speur mee naar zes soorten uilen

Paul Bohre

15 January 2024 .

Uilen behoren tot de meest mysterieuze vogels. De meesten jagen ‘s nachts en verstoppen zich overdag. Een mooie waarneming van een uil in Nederland is daarom altijd bijzonder! Tijdens een weekend dat Roots samen met BirdingBreaks organiseert, maak je kans op zes soorten uilen!

Er broeden in Nederland zes soorten uilen: ransuil, bosuil, velduil, steenuil, kerkuil en oehoe, deze laatste is de grootste van allemaal (foto bovenaan). We doen een poging om de meesten daarvan in één weekend te zien, en daarvoor bezoeken we het oosten en zuiden van ons land. We starten het weekend in de buurt van Wageningen en Nijmegen waar we hopen op de bos-, rans- en steenuil. Hoewel de kans reëel is dat we ze zien, blijft het altijd spannend of het ook werkelijk lukt.

Speur mee naar zes soorten uilen in een weekend!
Sommige bosuilen hebben overdag een vrij vaste plek om te verblijven. Dat maakt de kans op het zien groter. Foto: Laurens Steijn BirdingBreaks

Op zoek naar de oehoe

Daarom plannen we ook twee avondbezoeken rond Nijmegen en Zuid-Limburg om uilen actief te kunnen zien jagen. Kerkuil is een soort die je bijvoorbeeld nauwelijks overdag zult treffen, maar ’s avonds (hopelijk) wel kunt zien jagen. In het uiterste zuiden van Zuid-Limburg gaan we op zoek naar oehoe, de grootste uilensoort van Europa. Hier maken we een goede kans, want hier huizen de meeste broedparen van ons land vanwege het hoge aantal groeves. We doen een poging om de soort overdag te vinden, maar hebben ook locaties voor het zien van de soort in de schemer.

Speur mee naar zes soorten uilen in een weekend!
Ransuilen slapen ‘s winters geregeld in grotere groepen bij elkaar. Dan zie je dus in een klap meer uilen! Foto: BirdingBreaks

Andere leuke vogelsoorten

Gedurende het weekend bezoeken we ook andere gebieden langs de Waal en de Maas voor watervogels en soorten van het open land. En terwijl we overdag speuren naar de uilen komen we ook andere soorten tegen in de bosgebieden zoals glanskop- en kuifmees, verschillende soorten spechten, vinken en lijsters. En, als we geluk hebben, waterspreeuwen in Zuid-Limburg.

Speur mee naar zes soorten uilen!

Het eerste uilenweekend vind plaats van 23-25 februari 2024. Prijs: vanaf € 595,-, inclusief twee hotelovernachtingen. Kijk voor meer info en boeking op BirdingBreaks/Rootsreizen.

Foto bovenaan: oehoe door Paul Böhre

Meer weten over uilen?

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels