Speur mee naar zes soorten uilen in één weekend!

Paul Bohre

17 december 2021 .

Uilen behoren tot de meest mysterieuze vogelfamilies van ons land. De meesten jagen ‘s nachts en verstoppen zich overdag. Een mooie waarneming van een uil in Nederland is daarom altijd bijzonder! Tijdens een weekend of dagexcursie die BirdingBreaks voor Roots lezers organiseert, maak je kans op zes soorten uilen die broeden in Nederland!

 

Er broeden in Nederland zes soorten uilen: ransuil, bosuil, velduil, steenuil, kerkuil en oehoe, deze laatste is de grootste van allemaal (foto header). We doen een poging om de meesten daarvan in één weekend te zien, en daarvoor bezoeken we het oosten en zuiden van ons land. We starten het weekend in de buurt van Wageningen en Nijmegen waar we hopen op de bos-, rans- en steenuil. Hoewel de kans reëel is dat we ze zien, blijft het altijd spannend of het ook werkelijk lukt.

Speur mee naar zes soorten uilen in een weekend!

Sommige bosuilen hebben overdag een vrij vaste plek om te verblijven. Dat maakt de kans op het zien groter. Foto Laurens Steijn BB

 

Op zoek naar de oehoe

Daarom plannen we ook twee avondbezoeken rond Nijmegen en Zuid-Limburg om uilen actief te kunnen zien jagen. Kerkuil is een soort die je bijvoorbeeld nauwelijks overdag zult treffen, maar ’s avonds (hopelijk) wel kunt zien jagen. In het uiterste zuiden van Zuid-Limburg gaan we op zoek naar oehoe, de grootste uilensoort van Europa. Hier maken we een goede kans, want hier huizen de meeste broedparen van ons land vanwege het hoge aantal groeves. We doen een poging om de soort overdag te vinden, maar hebben ook locaties voor het zien van de soort in de schemer.

Speur mee naar zes soorten uilen in een weekend!

Ransuilen slapen ’s winters geregeld in grotere groepen bij elkaar. Dan zie je dus in een klap meer uilen!

 

Andere vogels

We doen in het weekend ook andere gebieden langs de Waal en de Maas voor watervogels en soorten van het open land. En terwijl we overdag speuren naar de uilen komen we ook andere soorten tegen in de bosgebieden zoals glanskop- en kuifmees, verschillende soorten spechten, vinken en lijsters. En, als we geluk hebben, waterspreeuwen in Zuid-Limburg.

 

Speur mee naar zes soorten uilen!

De komende twee uilenweekends vinden plaats in januari en februari, vertrek is gegarandeerd, laatste plaatsen! Maar je kunt ook met een uilendagexcursie mee.

 

Meer weten over uilen?

Vind je roofvogels en uilen leuk, dan is het Roots boek Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa iets voor jou.

Of het nieuwste nummer van Roots Vogelmagazine. Nu tijdelijk met gratis verzending.

Op heldere en windstille avonden maak je trouwens ook bij jou in de buurt kans op roepende bosuilen.

Foto in de header: oehoe door Paul Bohre.


Meer Reizen