Speuren naar vogelsporen

Paul Bohre

10 November 2020 .

Je kunt vogels niet alleen ‘live’ waarnemen, ze laten ook tal van sporen achter. Speuren naar vogelsporen is superleuk! Veel vogels ruien nu hun veren, die vind je rond het huis. In een superleuke heruitgave van Vogelsporen kun je uren neuzen tussen de meer dan duizend gevonden voorwerpen.

 

Vogels verliezen om de haverklap veren en poep, en ze laten pootsporen achter. Ook produceren sommige soorten braakballen of laten ze vraatsporen achter. In deze heruitgave van Vogelsporen kun je uren neuzen tussen meer dan duizend ‘gevonden voorwerpen’: van de meeste Europese vogels worden hun pootafdrukken, nesten, braakballen, veren, schedels en nog veel meer ‘onderdelen’ afgebeeld. Een onmisbare gids voor de vogelaar. En je hebt er meteen een leuke hobby bij!

 

Speuren naar vogelsporen

Staartveer van een houtduif. Foto Paul Bohre

 

Veren

Na schelpen zijn veren wellicht wel de meest verzamelde ‘natuurvoorwerpen’. Dat merken wij hier op de redactie van Roots geregeld. Want we krijgen vaak foto’s binnen van een of meer veren, met de vraag aan welke vogel die ooit hebben vastgezeten. Tuurlijk hebben ze daarvoor eerst de hele vogelgids doorgeplozen. Maar hoe goed die afbeeldingen ook zijn in een vogelboek, ze laten maar zelden het herkennen van afzonderlijke veren toe. Dit gepuzzel is nu een stuk gemakkelijker gemaakt door de heruitgave van het boek Vogelsporen. Daarin staan van veel soorten allerlei soorten veren afgebeeld.

Speuren naar vogelsporen

Op het strand vind je vaak pootsporen, van een mantelmeeuw bijvoorbeeld. Foto Paul Bohre

 

Pootafdrukken

Wanneer je het boek doorbladert, valt je pas echt op hoeveel sporen vogels achterlaten: allereerst natuurlijk veren. Maar ook pootafdrukken, nesten, eierschalen, voedselsporen, poep, braakballen, botten en schedels. Vraatsporen kunnen verraden welke vogel er aan het werk is geweest. Zo gebruikt een sperwer een geheel andere methode om een vogel te slopen dan de slechtvalk. Maar ook een dood gevonden vogel kan op naam worden gebracht door de (minieme) sporen die hij heeft achtergelaten, zoals een paar veren en botresten.

 

Duizend illustraties

Met deze Vogelsporengids ontdek je aan de hand van de meer dan duizend illustraties niet alleen over welke vogel het gaat, maar ook hoe een vogel zich gedraagt en leeft. Ook staan er tips in hoe je het beste de informatie kunt verzamelen, beschrijven en analyseren. Bijvoorbeeld met behulp van een eenvoudige gipsafdruk van een vogelpoot. Erg leuk om eens uit te proberen!

Neem mooie veren vooral mee naar huis en bewaar ze. Maak er als je er genoeg hebt een boeket van. Met al die verschillende kleuren en structuren bouw je een prachtige collectie op.

 

Speuren naar vogelsporen

Vogelsporen. Vogels vinden en herkennen, ook al zie of hoor je ze niet. Door Roy Brown en anderen, Kosmos Uitgevers. € 25.

 

Meer lezen?

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels