Stiekeme heggenmus

Paul Bohre

05-04-2022 00:00:00

Je ziet hem wel, je ziet hem niet… De stiekeme heggenmus. Veel mensen zullen hem niet kennen, juist door zijn verborgen bestaan. Ze bewegen net als muisjes onderin het struikgewas. Intrigerende vogeltjes.

Ik weet zelf nog heel goed wanneer ik voor het eerst een heggenmus zag. Voetballend op het schoolplein van mijn lagere school zong er in het vroege voorjaar een in de den bij het dak van de school. Als de bal over de school werd geschoten moesten we via de regenpijp op het dak klimmen en ons via de boom naar beneden laten zakken om de bal te kunnen pakken. Die schoten we over het dak terug het plein op en klommen dan via de boom en regenpijp weer terug naar het plein. Als we weer begonnen te voetballen keerde de heggemus terug naar zijn vaste stek in de boom en zong dan weer uit volle borst verder.

 

Stiekeme heggenmus

De heggenmus zingt soms al in februari of eerder in het jaar. Foto Paul Böhre

Vroeger zanger

Heggenmussen zijn de eerste vogels die in het voorjaar zingen. Vaak al in februari, bij zacht weer soms zelfs al eerder. Een twee seconde durend helder fluitend riedeltje dat wel iets weg heeft van de zang van de winterkoning, maar dan met een langzamer ritme en minder explosief. Grappig genoeg is het ook een van de eerste roepjes die de herfst inluiden. Vanaf eind augustus hoor je dan in de vroege ochtend hun contactroep: een trillend, zeer fijn ‘sissississ’. Het zijn de eerste trekkers die ons land dan binnenkomen. Je ziet ze dan rondvliegen boven de huizen en bomen.

 

Stiekeme heggenmus

Wat ze de rest van het jaar niet doen. Dan zie je ze bijna niet. Zeker in de zomer als ze jongen hebben, dan gedragen ze zich nog geheimzinniger. Tot je ineens een van de jongen ziet, herkenbaar aan het bruin gestreepte petje. De heggenmus behoort met 220.000 broedparen tot een van onze algemeenste broedvogels. Ze bewegen net als muisjes onder het struikgewas. Intrigerende vogeltjes.

 

Wat een vraag: is een heggenmus eigenlijk een mus?

Meer weten over tuinvogels? Bestel dan Vogels in onze tuin, een leuk boek over tuinvogels met informatieve teksten van Paul Böhre en prachtige illustraties van Erik van Ommen.

Vind je vogels kijken leuk? Het nieuwe Roots Vogelmagazine is uit. Boordevol superleuke artikelen. Verzending is gratis!

De foto bovenaan is van Paul Böhre.

Recente Editie

Meer Vogels