Topervaring: kraanvogels kijken in Noord Frankrijk

René Alblas

16 October 2015 .

Één van de allerbeste plekken om kraanvogels te kijken is het Lac du Der in de Franse Champagnestreek. Ik prijs me gelukkig dat ik daar niet zo ver vandaan woon. Van de Vogezen rijd je in 2,5 uur naar dit paradijs voor kraanvogels. Vanuit Nederland is het overigens ook prima te doen, vanaf Amsterdam is het ongeveer 6 uur.

 

Het Lac de Der is een aangelegd meer, bedoeld om Parijs te behoeden voor overstromingen als het water van de rivier de Marne heel hoog staat. Door de vele eilandjes in het meer en de voedselrijke akkers eromheen is het een favoriete tussenstop geworden voor trekkende kraanvogels. Gemiddeld landen er iedere herfst en ieder voorjaar wel zo’n 150.000 op weg naar het zuiden of het noorden.

kraanvogels

Met een spanwijdte van 2 tot 3 meter is de kraanvogel nog groter dan de ooievaar. Een geweldige ervaring als ze over je heen vliegen!

Al 9500!

Vorige week was ik op vakantie in de buurt van het meer en ik dacht, “ach laten we maar even gaan kijken, misschien zijn er al een paar vroege vogels aangekomen…”. Op zo’n 5 kilometer van het meer aangekomen trapte mijn vrouw Ellis ineens vol op de rem. “Daar zijn ze”, riep ze al wijzend naar een weiland. En ja hoor, een groepje van zo’n 20 kraanvogels was daar neergestreken. Auto aan de kant en de camera in de aanslag. “Wat een geluk dat er al een paar zijn aangekomen”, zei  ik nog.
Een stukje verderop, op de dijk langs het meer bleek het niet om een klein groepje kraanvogels te gaan. We zagen ze overal! Langs het water, in de weilanden, op de akkers, in de lucht. Honderden tegelijk. En dat in de eerste week van oktober! Op de site van de Franse Vogelbescherming las ik later dat er rond 5 oktober al zo’n 9.500 waren aangekomen.

kraanvogels

De oevers van het Lac du Der. Steeds meer kraanvogels kiezen ervoor om hier te overwinteren en niet meer naar het warme zuiden te gaan.

Geluid van kraanvogels

Het was niet mijn eerste ontmoeting met kraanvogels. Maar het blijft een super ervaring. Dat geluid is met niets te vergelijken, en hun gracieuze manier van lopen, vliegen en landen blijft boeien.

Urenlang genoten Ellis en ik van dit schouwspel totdat de honden, die we bij ons hadden, aangaven er nu toch echt wel genoeg van te hebben.

Thuisgekomen sprak ik vriend en fotograaf Vincent Munier en bedankte hem voor de zoveelste keer. De kraanvogels waren voor hem ooit het begin van zijn fotografiecarriëre en zijn enthousiasme betekende voor mij (en velen met mij) het begin van een grote liefde voor de vogel der vogels.

kraanvogels

Wie durft er te beweren dat je met honden niet zou kunnen vogelen? Finse lappenhond Mikkeli tuurt geïnteresseerd mee.

Nog een mooi  Youtube filmpje over de kraanvogels van Lac du Der.

Lees meer over kraanvogels fotograferen in Duitsland.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Blog