Trekvogels kijken op Vlieland

Paul Bohre

27 juli 2023 .

Roots organiseert deze herfst in samenwerking met BirdingBreaks een weekend trekvogels kijken op Vlieland. Eind september/begin oktober is de beste tijd om naar trekvogels te kijken, en Vlieland een van de beste plekken!

In het najaar is Vlieland een van de eerste stukken land die de trekvogels uit Scandinavië tegenkomen. De vogels ‘vallen’ daardoor letterlijk uit de lucht boven het eiland en zijn vaak goed te benaderen. Ze moeten hier flink bunkeren om weer verder te kunnen op trek. Daarom is Vlieland ook een hotspot voor vogelaars. Begin oktober bereikt de (zangvogel)trek het hoogtepunt.

Trekvogels kijken op Vlieland
Vlieland is een magneet voor duizenden trekvogels. Foto: Paul Böhre

Kroonspolders

Net buiten het enige dorp op Vlieland ligt de hoogwatervluchtplaats Westerse Veld. Hier verblijven groepen rotganzen, steenlopers, wulpen, tureluurs en scholeksters. Een van de meest vogelrijke gebieden op Vlieland zijn de Kroons’polders aan de westkant van het eiland. Met hoogwater zit het hier bomvol met steltlopers zoals bonte strandlopers, rosse grutto’s en kanoeten. Met wat geluk krijgen we de kleine strandlopers en de krombekstrandloper voor de telescoop. Vanaf de dijk kunnen we de vogels goed zien en de verschillen tussen de soorten bekijken.

Trekvogels kijken op Vlieland
De bladkoning is een wenssoort tijdens dit Roots vogelkijkweekend. Foto: Lars Buckx

Mythische soorten

Maar de allerbeste plek op Vlieland om de vogeltrek te beleven, is de oostpunt van het eiland. Het is de aankomstplek van veel trekvogels die vanaf Terschelling of vanaf de Noordzee aankomen. Er zijn hier vaak grote aantallen zangvogels te zien, waaronder superleuke soorten als paapje, beflijster en tapuit. Maar we zoeken ook extra hard naar ‘mythische’ soorten, zoals velduil, draaihals en sperwergrasmus. We maken bovendien veel kans op het zien en horen van de zeldzame bladkoning. Kortom: er zijn redenen genoeg om mee te gaan naar een van Nederlands toplocatie voor vogelaars!

Trekvogels kijken op Vlieland

Enthousiast geworden door dit vogelverhaal? Zin in een weekend Vlieland dat wordt begeleid door “In de ban van de Condor”-winnaar Klaas de Jong? Een super ervaren vogelgids, zowel op Vlieland, in Nederland als op diverse buitenlandse bestemmingen. Meld je dan aan!

Datum: 29 september 1 oktober 2023

Prijs: vanaf € 625.

Inbegrepen: bootreis retour, fietshuur, twee overnachtingen, maaltijden vanaf vrijdagavond.

Klik hier voor meer informatie en boeking. Laatste plek!

Vooraf beetje sfeerproeven? Lees dan dit verslag van een eerder vogelweekend naar Vlieland.

Vind je vogels kijken leuk: Roots maakt twee keer per jaar een Vogelmagazine. Het nieuwe nummer is in de maak en verschijnt 17 augustus.

Wat je leest in Roots Vogelmagazine Najaar 2023:

  • De raaf: alles over een miskend genie
  • Zo herken je de 4 snippensoorten
  • 5 Zwanensoorten in beeld
  • Zo fotografeer je zeevogels
  • Gek vogelgedrag verklaard
  • Vogelrijke rondreis op Lesbos

En nog veel meer – dus bestel dit Roots Vogelmagazine snel! Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten. 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws