Vaarexpeditie naar de vliegende deur

Paul Bohre

12-05-2018 00:00:00

Op 25 mei vindt een unieke vaartocht plaats. Het is de eerste Fogol vaarexpeditie naar het IJsseloog en de IJsselmonding, hét leefgebied van de zeearend. Tijdens het varen maak je een grote kans om deze ‘vliegende deur’ vanaf de boot te zien. En te fotograferen!

 

Fogol noemt het een expeditie omdat het de eerste keer is dat ze hier een vogelexcursie organiseren. Ze gaan het gebied dus echt verkennen. Maar natuurlijk hebben ze vorig jaar wel een keer proef gevaren. Toen zagen ze meteen dat dit een zeer waardevol natuurgebied is en een bezoek meer dan waard. Spannend! In de zoete rivierdelta van de IJssel liggen 5 eilanden; de Ramspolplaat, Kamperplaat, Schokkerplaat, Kattenplaat en Ketelplaat. We treffen hier onder andere rietmoerassen en zandplaten. Hier broedt een paar zeearenden, maar ook veel soorten riet- en moerasvogels.

 

Vaarexpeditie naar de vliegende deur

Zeearend op de uitkijk bij het nest. Foto: Kees de Vries

Luisteren naar de vogels

Organisator Debby Doodeman van Fogol: “We gaan aan boord van zeilschip de Schuttevaer langs de Ketelmeerdijk aan de loswal. Binnen een half uur worden de zeilen gehesen en varen we over het Ketelmeer en komen we aan bij de IJsselmonding. Hier luisteren en kijken we uit naar verschillende soorten rietvogels zoals kleine karekiet, rietzanger, blauwborst, rietgors en met veel geluk zien of horen we de grote karekiet en de buidelmees. We verwachten ook verschillende soorten eenden, de bruine kiekendief, visdieven en gierzwaluwen.”

 

Vaarexpeditie naar de vliegende deur

Wie weet zien je de zeearend vanaf de boot jagen. Foto: Roger Milar

Vliegende deur

“Maar we kijken natuurlijk vooral uit naar de zeearend die broedt op een van de vijf eilanden. Als het goed gaat met dit paar dan hebben ze op 25 mei jongen om te voeren en hopen we deze indrukwekkende vogels te zien. De leukste waarneming zou natuurlijk zijn dat we ze zelfs zien jagen.

Als we de monding hebben bekeken varen we richting het IJsseloog en staat ondertussen de biologische lunch klaar. We gaan voor anker in de vaargeul ten oosten van IJsseloog en zijn hier omringt door moerasbos. Hier nemen we even rust en zijn we ‘midden’ in de natuur.”

 

Kans op visarend

We luisteren wederom naar wat we horen en kijken uit naar de ijsvogel, zilverreigers en aalscholvers. Mogelijk overzomert er een visarend in dit gebied. Er komen ook bevers voor in dit gebied, maar de kans dat we deze zien is waarschijnlijk erg klein. Daarna varen we een rondje om het IJsseloog en hijsen de zeilen en varen terug naar de loswal waar we zijn opgestapt.

Datum: vrijdag 25 mei 2018

Prijs: € 42,50 (inclusief lunch).

Vertrektijd: 8.15 uur Terug circa 13.30 uur.

Boeken kun je hier.

Recente Editie

Meer Vogels