Veel drieteenmeeuwen voor de kust

Paul Bohre

6 February 2022 .

Er worden de laatste dagen veel drieteenmeeuwen gezien voor de kust. Door de aanhoudende harde noordwestenwind worden de vogels letterlijk richting de kust geblazen. Deze vogels broeden op rotskusten, maar soms ook in de raamkozijnen van gebouwen!

 

Wie wel eens met de veerboot van IJmuiden naar Newcastle is gevaren in de periode mei-half juli, zal ze ongetwijfeld gezien hebben. De vele meeuwen die nestelen in de raamkozijnen en sierranden van de gebouwen langs de kades van de River Tyne. Het zijn drieteenmeeuwen, vogels die normaliter broeden in enorme kolonies op vogelrotsen langs de gehele Noord-Atlantische Oceaan. Maar ze doen dat dus ok in kleinere groepen in bijvoorbeeld havensteden zoals Newcastle. Ze broeden op steile rotswanden, direct aan zee, maar zien de huizen langs de kades dus ook als rotswand. Een steen is een steen, zeker als er ruimte genoeg is om je nest er op te bouwen, is dat voor de drieteenmeeuw dus geen enkel probleem.

Veel drieteenmeeuwen voor de kust

Er vliegen vooral veel jonge drieteenmeeuwen voor de kust, herkenbaar aan de zwarte W op de bovenvleugels. Foto René van Rossum

 

Veel drieteenmeeuwen

Na de broedseizoen verlaten de vogels in juli en augustus hun kolonies maar ze blijven vaak wel een beetje hangen in de buurt van hun broedgebied. De jonge vogels (herkenbaar aan de zwarte ‘W’ op de bovenvleugels) zwerven verder uit en blijven op zee totdat ze drie jaar oud zijn. Gedurende de wintermaanden zoeken zowel de oude als de jonge vogels hun voedsel (vis en kreeftjes) vooral op de open zee. En wanneer het dan langere tijd noordwesten wind is, verschijnen ze in wisselende aantallen voor onze kust. En omdat het nu al een paar dagen flink uit die richting waait, zijn het er nu meer dan anders. Vanaf maart verschijnen ze plotseling weer in de kolonies om hun nesten schoon en klaar te maken.

Veel drieteenmeeuwen voor de kust

Vanaf maart keren de drieteenmeeuwen weer terug op de broedkolonies. Foto Paul Bohre

Leuk weetje

De drieteenmeeuw heeft een karakteristieke roep waar ook z’n Engelse naam van komt, kittiwake.

 

Kijktips

Vanaf Camperduin, de pieren van IJmuiden, Katwijk (waar de foto van René van Rossum is gemaakt), havenhoofd van Scheveningen en Westkapelle maak je de meeste kans op het zien van drieteenmeeuwen.

 

Klik hier voor meer informatie over deze sierlijke meeuw.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan eens het Roots Vogelmagazine, tijdelijk zonder extra verzendkosten als je ‘GRATIS’ invult bij de kortingscode.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws