Veel wulpen in de Wadden

Marloes Blom

7 November 2023 .

wulp wadden

Er broeden steeds minder wulpen in Nederland en België, maar vanaf het najaar tot het voorjaar zijn hier grote aantallen aanwezig. Tot wel 150.000 stuks in de herfst en maximaal 100.000 exemplaren in zachte winters.

Nederlandse wulpen zijn deels trekvogel, deels standvogel. Ze trekken echter niet verder weg dan naar de kusten van Noord-Frankrijk en Zuid-Engeland. Over Nederland trekken vooral veel broedvogels uit Finland en Rusland.

Kans op grote vluchten wulpen in de Wadden

Wie nu de Wadden bezoekt, maakt ’s avonds kans op grote vluchten wulpen tegen een ondergaande zon, muzikaal ondersteund door hun zeer kenmerkende en melancholieke ‘koer-lie’-geluid. Een ultieme natuurbeleving en een fantastisch kippenvelmoment.

Kromme snavel

Wulpen hebben een lange, naar beneden gebogen snavel (ken je het ezelsbruggetje ‘wulpen wijzen naar hun gulp’?) waarmee ze in de winter vooral naar krabben, schelpdieren, pieren, slakken en garnalen peuren.

wulp wadden
Wulpen hebben een lange, naar beneden gebogen snavel. Ideaal om in de winter mee te peuren naar strandbewoners zoals krabben en pieren. Foto: Getty Images

Tekst: Paul Böhre
Foto: Getty Images

Lees/bekijk ook

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels