De warme sokken van de velduil

Daniël Mulder

21-11-2022 15:00:00

velduil

Short-eared Owl, at Boundary Bay, Delta, BC, Canada

Het heeft even geduurd, maar de temperaturen zijn buiten een beetje winters. De velduil maakt de kou weinig uit, mede dankzij zijn warme ‘sokken’ krijgt hij geen koude poten.

Wie voor het eerst een velduil in de kijker of telescoop krijgt, zal dat beeld niet snel vergeten: de strenge gele ogen kijken je recht in de ziel, het indrukwekkende zwarte masker eromheen laat een diepe indruk achter. En als hij dan opvliegt met zijn machtige lange vleugels, is dat minstens zo indrukwekkend.

velduil op paal

De korte oorpluimen (waaraan deze uil zijn Engelse naam dankt: short-eared owl) worden door volwassen vogels alleen bij opwinding opgericht. Foto: Annie Keizer

Schaarse velduil

De velduil is bij ons een schaarse broedvogel. Ook het aantal overwinteraars en doortrekkers is niet groot. Maar sommige winters is er een kleine invasie van uilen uit het noorden en noordoosten van Europa. Dat heeft dan waarschijnlijk meer te maken met een te laag voedselaanbod daar dan een te lage temperatuur, want kou kunnen velduilen goed verdragen. Zelfs hun poten zijn helemaal met veren bedekt. Alleen de scherpe nagels steken door de sokken.

Houd je van uilen? Dan is dit een onmisbaar handboek. Het boek vertelt in prachtige, natuurgetrouwe illustraties en infografieken alles over de unieke levenswijze van roofvogels en uilen.

De grootte van de velduil en meer handige weetjes

Wetenschappelijke naam: Asio flammeus.
Lengte: 34-42 cm.
Spanwijdte: 90-105 cm.
Gewicht: man gemiddeld 350 g, vrouwtje 420 g.
Kenmerken: middelgrote uil, bruin gevlekt, gele ogen omgeven door zwarte velden, verder licht gezicht.
Vlucht: kiekendiefachtig; lange vleugels zijn van onderen licht en met zwarte polsvlek en punt. Bovenvleugels bruin gevlekt met beige rand. Vliegt vaak met diepe vleugelslag, gevolgd door schommelende glijvlucht waarin vleugels in V-vorm worden gehouden.
Geluid: zwijgzaam. Soms laag, hol ‘boe-boe-boe’ en blaffende roep.
Broedtijd: vanaf maart. De 4-8 eieren worden alleen door vrouwtje 24-29 dagen bebroedt. Na twee weken verlaten de jongen het nest waarna ze zich goed verstoppen. Na 24-29 dagen vliegen ze uit.
Broedplek: nestelt op de grond, in zelf gegraven holte die gevoerd wordt met vegetatie.
Leefgebied: duinen, moerassen ruig landschap.
Voedsel: vooral woelmuizen. Soms andere zoogdieren, amfibieën, insecten en vogels.

velduil op paal

Foto: Getty Images

Meer berichten over uilen

  • In de winter kun je roestende ransuilen van dichtbij bekijken.
  • Einde herfst/begin winter is dé tijd om roepende bosuilen te horen. Ze zetten nu hun territorium uit. De laatste nachten worden ze op veel plekken gehoord. Vooral in windstille nachten maak je een goede kans dit onheilspellende geluid te horen. Luister ook naar onze podcast over de bosuil.
  • Steenuilen fotograferen is een droom voor veel fotografen. Zo pak je dat aan…

Recente Editie

Aanbieding!

Roots het magazine dat je midden in de natuur brengt

Meer Vogels