Verrekijker weg, leeslamp aan!

Paul Bohre

10 May 2020 .

De nieuwste Scharrelaar is uit. Een superleuk en interessant literair magazine voor de vogelaar. De verrekijker kan even weg, en de leeslamp aan!

 

Wat doen vogelaars als ze niet naar vogels kijken? Lezen over vogels natuurlijk… Daarom is alweer het derde boekblad over vogels kijken verschenen, boordevol literaire snoepjes op vogelgebied. En de redactieleden, waaronder Roots Vogelmagazine columniste Saskia van Loenen, hebben weer mooie vogelverhalen gebundeld die lekker ‘weg’lezen. “Een eigen biotoop, een reservaatje waarin het knettert en tettert, zindert en zingt, vloeiend uit de pennen van vogelaars met de liefde voor schrijven of schrijvers met liefde voor vogels.”

 

Verrekijker weg, leeslamp aan

De Scharrelaar dus. Tweemaal per jaar vertoont hij zich, gelijk met de vogeltrek in het voor- en najaar. In Nederland bloeit inmiddels een rijke cultuur van natuurschrijverij. In dit magazine vind je niet eerder gepubliceerde verhalen, notities, fragmenten van dagboeken en ander werk. Lekker lang wanneer de liefde dat nodig heeft, kernachtig kort wanneer dat het mooiste is. Van dagboek tot fictie, van polemiek tot pure poëzie. Zolang er naar een vogel door het beeld vliegt, en het – belangrijker nog – leesbaar blijft.

 

Prachtcover: de wielewaal

De scharrelaar zelf is in Nederland een zeldzame vogelsoort: iriserend blauw van kleur. Op de nieuwste editie siert een andere vogelschoonheid de cover: de wielewaal. Waarom hechten wij ons aan vogels? ‘Meeuwenman’ Kees Camphuysen weet het antwoord: “Ze geven ons houvast”, concludeert deze onderzoeker in zijn stuk ‘Plaatstrouw’.  Verder vind je in dit nummer bijdragen van onder meer Marja Vuijsje, Karina Wolkers, Willem Jan Otten, Arno Haijema, Albert Beintema, Alexander Reeuwijk en Remco Daalder. De illustraties zijn van Paul Steenhuis. De nieuwe Scharrelaar is te bestellen via uitgever Atlas Contact en ligt in de winkel voor € 14,99, e-book € 9,99.

 

Zelf enthousiast vogelaar? Bestel dan hier een van de Roots Vogelmagazines met prachtige reportages of het Roots-boek Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws