Verwachte broeder: de Japanse nachtegaal

Marloes Blom

15 August 2023 .

Japanse nachtegaal

In Nederland en België broeden circa 200 vogelsoorten, maar stabiel is onze vogelstand nooit. Zo worden soorten als zomertortel en bonte kraai zeldzamer, maar groeit de kans dat bijvoorbeeld de Japanse nachtegaal, zwarte ibis, dwerguil en grijze wouw zich hier als broedvogel vestigen. Welke wisselingen van de wacht kunnen we verwachten?

Broedvogelsoorten verschijnen en verdwijnen, om allerlei redenen. Sommige soorten bereiken juist in onze contreien de grens van hun broedgebied. Het ene jaar zijn ze er dan in overvloed, het andere jaar niet of nauwelijks. Zo kwamen in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw ineens de roodmus en buidelmees vanuit het oosten en zuiden sterk op in aantal. Maar daarna doofden de aantallen weer. Eigenlijk is er geen peil op te trekken.

De grauwe gors is door het verdwijnen van geschikte broed- en voedselgebieden vrijwel verdwenen als broedvogel, de kuifleeuwerik zelfs helemaal. Beide kwamen rond het midden van de vorige eeuw nog op veel plekken voor. Maar terwijl sommige soorten op de nominatie staan om te verdwijnen, komen er gelukkig (veel) meer soorten aan. In Roots juli-augustus (de extra dikke zomereditie) een update van de meest opvallende veranderingen in broedvogelland. Online delen we vast deze: de Japanse nachtegaal.

Kleurrijk zangtalent: de Japanse nachtegaal

De Japanse nachtegaal is Europa vanuit het zuiden in rap tempo aan het veroveren. Het voorhoofd van deze kleurrijke zangvogel is geel, de keel lichtgeel, de borst oranjerood en zijn snaveltje rood. Zijn buik is olijfgroen, de bovenzijde grijs-olijfgroen. De vleugels hebben een oranje band. De staart is gevorkt en glanzend zwart. De Japanse nachtegaal meet van kop tot staart 15 cm en uit zijn kleine lijf klinkt een mooie zang. Vanuit Italië en Frankrijk breidt deze kleurige zanger zich snel uit. In Zuid-Engeland broedt hij al succesvol, het is dus wachten tot hij als broedvogel in België en Nederland opduikt.

Japanse nachtegaal

Beluister ook:
Podcast Notenkrakers: de virtuoze zangkunsten van de nachtegaal

Benieuwd naar andere opvallende nieuwe broedvogels in Nederland en België? Je vindt ze in de extra dikke zomereditie van Roots.

Tekst: Paul Böhre
Foto: Getty Images

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels