Visarenden te volgen via Beleef de Lente!

Paul Bohre

27 April 2021 .

Dit jaar is er voor het eerst een koppel visarenden te volgen via Beleef de Lente, in de Biesbosch. En dat exact 600 jaar na de Sint Elisabethsvloed in 1421, waar uiteindelijk de Biesbosch uit ontstaan is!  Inmiddels is het vrouwtjes aan de leg. Spannend hoeveel eieren er straks uitkomen!

 

Om de Sint Elisabethsvloed en de Biesbosch op een bijzondere wijze te markeren kunnen we dit jaar op een unieke manier het gedrag van een iconische roofvogel volgen. Dat gewoon vanaf de bureaustoel of de luie bank. De visarend is pas recent als broedvogel verschenen in Nederland en inmiddels broeden er drie paar, en alle drie de paren in Nationaal park de Biesbosch. Er is zelfs een vierde paar vogels in het gebied aanwezig.

Visarenden te volgen via Beleef de lente

De vogels zijn al een paar keer geland op het nest van vorig jaar. Foto Staatsbosbeheer NP De Biesbosch

 

Sleutel tot succes

Hopelijk gaan we zo van dichtbij een succesvol broedseizoen meebeleven door middel van de aanwezige camera. De afgelopen jaren is gebleken dat met name het rustige viswater in de afgesloten natuurontwikkelingsgebieden populair zijn bij deze prachtige vogels. Deze nieuwe Biesboschgebieden zijn er gekomen om de rivieren meer ruimte te geven om zo wateroverlast te voorkomen. Dat afgesloten en visrijke gebieden de doorslag geven blijkt wel uit het feit dat in 2020 bij elk paar drie jongen zijn uitgevlogen.

 

Visarenden te volgen via Beleef de lente

De aanloop van dit project heeft maanden geduurd en alles is erop gericht om verstoring te voorkomen. De locatie is bewust gekozen omdat dit nest niet bereikbaar is. We hebben er tevens ook zelf continue zicht op. De camera en het materiaal is in natuurlijke kleuren geverfd en zo geplaatst dat het nest en de tak waar het nest in zit niet worden gebruikt. Verder staat de apparatuur die nodig is voor de livebeelden aan de vaste wal. Op die manier kunnen wij op een afstand aan de verbinding blijven werken en wordt eventuele verstoring voorkomen. Ben je benieuwd hoe de camera’s geplaatst zijn? Kijk snel de vlog ‘Hoe komt die camera daar?’.

Visarenden te volgen via Beleef de lente

Visarenden staan geregeld stil in de lucht om hun prooi op te sturen, dat heet ‘bidden’. Foto iStock

 

Samen genieten

Komend seizoen zullen de boswachters Harm Blom en Thomas van der Es het publiek geregeld op de hoogte houden via hun blog. Hebben ze succes en krijgen ze jongen? Wat betreft hun prooikeuze? En verder kun je alles zelf volgen via Beleef de lente.

 

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het nieuwste nummer van Roots Vogelmagazine. Met gratis verzending als je ‘GRATIS’ invult bij de kortingscode.

Wil je meer te weten komen over roofvogels, bestel dan het Roots boek Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws