Vogelen voor akkervogels

Paul Bohre

4 May 2021 .

Patrijs in de sneeuw, Grey Partridge in the snow

In het weekend van 8 en 9 mei staat Texel helemaal in het teken van de vogels. Dan worden het Wadden Vogelfestival én de Texel Big Day georganiseerd, een groots vogelkijk-evenement. Nieuw (coronaproof) element: je kunt de Big Day ook gewoon vanuit je eigen huiskamer meedoen en zelf vogelen voor akkervogels, het goede doel van dit weekend.

Vogelkijkpunten en -excursies

Verspreid over het eiland zijn er veel superleuke vogelkijkpunten. Onder andere De Geul (zuidpunt) en De Slufter zijn zeer de moeite waard. Verder kun je beide dagen terecht van 9-18 uur in het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp (noordkant). Klik hier voor meer informatie over alle vogelkijkpunten op Texel.

Vogelen voor akkervogels

De blauwe kiekendief is een van de doelsoorten van dit weekend: een akkervogel waar het niet goed mee gaat. Foto Marc Guyt/Agami

 

Gedurende het hele weekend zijn er vogelexcursies onder leiding van ervaren gidsen. Ook Roots Vogelmagazine-redacteur Paul Böhre leidt twee excursies op zaterdag. Alle inkomsten van deze vogelexcursies gaan naar het goede doel: de bescherming van akkervogels. Echter: alle excursies zijn al volgeboekt!

Je kunt de nieuwste modellen testen!

Optiekshow

Het hele weekend is buiten het Vogelinformatiecentrum een kleinschalige optiekshow waar alle bekende verrekijkermerken hun nieuwe producten laten zien. Je kunt hier terecht om eens een kijker te testen en te vergelijken en natuurlijk te kopen, maar ook om je eigen kijker gratis schoon te laten maken. De koffie staat klaar.

Vogelen voor akkervogels

Op 8 mei wordt de Texel Big Day georganiseerd. 24 uur lang kunnen teams van drie tot vier vogelaars al fietsend op zoek naar zo veel mogelijk vogelsoorten. Dit allemaal om aandacht te vragen voor het goede doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar de akkervogels, met name de blauwe kiekendief, patrijs en ringmus. Deze vogels hebben het erg moeilijk in Nederland en op Texel. Met de opbrengst zullen onder andere nestkasten voor ringmussen worden geplaatst op het eiland.

En, geheel coronaproof: behalve op Texel kun je ook vanuit huis of met je eigen Vogelwerkgroep in de buurt van jouw woonplaats meedoen met de home editie van de Texel Big Day. Je kunt mooie prijzen winnen!

Meer weten?

Kom op 8 en 9 mei naar Texel om het Wadden Vogelfestival zelf te beleven. In die periode zijn er op Texel de meeste vogelsoorten te zien. Meer info, ook over de corona-ontwikkelingen van wat wel en niet mag tijdens het weekend: waddenvogelfestival.nl.

Alvast in de sfeer komen? Lees dan het verslag van het Waddenvogelfestival 2019.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het nieuwste Roots Vogelmagazine, zonder verzendkosten als je ‘GRATIS’ vermeld bij de kortingscode.

Foto header: patrijzen, grote doelsoort voor het behoud van de akkervogels. Foto Agami/Jari Peltomaki.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Agenda