Vogelen voor de zomertortel

Paul Bohre

30 April 2020 .

Zomertortel volwassen zittend bij drinkvijver; Turtle Dove adult perched at drinking pool

Ondanks de corona crisis hebben het Vogelinformatiecentrum en Nationaal Park Duinen van Texel een alternatief voor de Texel Big Day gevonden. Deze vogelrace zou plaatsvinden tijdens het Wadden Vogelfestival. Maar dit festival gaat helaas niet door. Voor het goede doel van dit festival, een bijdrage verzamelen voor de bedreigde zomertortel is nu een volwaardig alternatief bedacht: de Texel Big Day Home Edition. Vogelen voor de zomertortel.

 

In deze speciale Home Edition houden we ons aan de regels over social distance en quarantaine. Op 9 mei kan je de gehele dag vogels kijken voor het goede doel. Iedereen mag meedoen, alleen of met z’n tweeën (of natuurlijk met je gezin), vanaf het balkon, de tuin of de omgeving in de buurt (local patch). We vragen op deze manier aandacht voor de bescherming van de zomertortel en proberen hier samen zoveel mogelijk geld voor op te halen.

Vogelen voor de zomertortel. Foto Marc Plomp

Je hoeft niet 24 uur te vogelen voor de zomertortel, een half uur is genoeg.

 

24 uur vogelen

De originele Texel Big Day is een wedstrijd vogels kijken waarin je binnen 24 uur op de fiets zoveel mogelijk vogelsoorten probeert te zien. De nieuwe Texel Big Day Home Edition is heel laagdrempelig. Natuurlijk blijft het een soort van wedstrijd voor het goede doel. Maar iedereen die vogels kijken leuk vindt kan meedoen. Als je meedoet kan je op drie manieren winnen: met de meeste vogelsoorten van de dag, de meeste zomertortels van de dag en/of het meest opgehaalde geld. 24 uur lang actief zijn is niet nodig, met een half uurtje vogels kijken kan je ook al meedoen! De winnaars krijgen een eervolle prijs. Daarnaast verloten we een gratis verzorgd weekend Texel en tuinvogelpakket onder alle deelnemers en krijgt elke deelnemer een unieke sticker opgestuurd.

Vogelen voor de zomertortel

 

Vogelen voor de zomertortel

De Texel Big Day Home Edition wordt gehouden op 9 mei, de dag van de Zomertortel. Deze prachtige vogelsoort staat onder druk in Nederland. Door middel van een minimale bijdrage van 25 euro per deelnemer willen we in deze moeilijke tijden ook de zomertortel een kans te geven. Wie meedoet met deze Texel Big Day Home Edition helpt de zomertortel. Doen dus. Kijk voor meer informatie over deze dag en over de zomertortel op www.waddenvogelfestival.nl Inschrijven kan daar ook. Deel dit met al je vogelvrienden!

 

 

Voor volgend jaar willen we de nieuwe datum van het Wadden Vogelfestival op Texel alvast onder de aandacht brengen. De Texel Big Day en het Wadden Vogelfestival zullen dan op 8 en 9 mei plaatsvinden (2021).

 

Een heel mooi artikel over de zomertortel vind je in ons nieuwe Roots Vogelmagazine, dat zonder portokosten te bestellen is. Je kunt het nummer hier deels ook even inzien.

 


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws