Vogelen voor het goede doel

Paul Bohre

15 September 2018 .

Op zaterdag 11 mei 2019 wordt voor het derde jaar op Texel een Big Day georganiseerd. Een dag waarop teams van 2-4 mensen proberen op een dag zoveel mogelijk vogelsoorten te zien. Vanaf de fiets! Via sponsors proberen ze zoveel mogelijk geld op te halen voor een goed doel: duinvogels.

 

De Big Day wordt georganiseerd in het kader van het Wadden Vogelfestival. Een samenwerking van het Nationaal Park de Duinen van Texel, Vogelinformatiecentrum en Vogelbescherming Nederland. Roots is mediapartner. Het idee is geïnspireerd op de Champions of the Flyway uit Israël. Sinds een paar jaar vindt daar ook een Big Day plaats, waarbij teams uit de hele wereld vogels kijken en geld ophalen voor een goed ‘vogel’doel. Op Texel vormt De Big Day tevens de aftrap van de Nationale Vogelweek (11 t/m 19 mei 2019) en het Wadden Vogelfestival (11 en 12 mei 2019). Iedereen die vogels kijken leuk vindt, is welkom.

Texel Big Day 2019

Vogelaars van diverse pluimage bezoeken het Waddenvogelfestival. Foto: Harvey van Diek

 

2018 succesvol

Afgelopen jaar was de Big Day Texel op 12 mei een groot succes. Door de vijftien deelnemende teams werd maar liefst 16.129 euro opgehaald voor de huiszwaluwen. De Stichting Texel Vogeleiland kan met dat bedrag een fantastische stap maken naar het verder beschermen van deze soort. Tijdens de 24-uurs race op elektrische fietsen zagen de vijftien teams in totaal 171 vogelsoorten. Het team dat het meeste sponsorgeld voor de vogels ophaalde, was Team 3T, bestaande uit Thomas en Hans Hofmeester, Tjasker Verstrael en Thea Boonstoppel. Zij verzamelden maar liefst 3.277 euro.

Het team dat de meeste soorten zag was het team Local Patchers (bestaande uit Vincent Stork, Jeroen de Bruijn, Han Zevenhuizen en Diederik Kok) met maar liefst 154 soorten. Op een speciale pagina van waarneming.nl kunt u per team zien welke soorten zij gezien hebben.

Texel Big Day 2019

Vogelaars bewonderen een overtrekkende rode wouw. Foto: Harvey van Diek

 

Texel Big Day 2019

Ook voor 2019 kunnen groepjes vogelaars zich weer inschrijven. Doe gezellig mee voor een goed doel! Kijk hier voor meer informatie over de Texel Big Day 2019.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels