Vogelfeest voor iedereen

Paul Bohre

8 May 2024 .

Kluut in formatie vliegend; Pied Avocet flying in formation;

Van zaterdag 11 tot zondag 12 mei kun je op Texel als vogelaar je hart ophalen tijdens het Wadden Vogelfestival 2024, hét vogelfeest voor iedereen. Er zijn tal van activiteiten waaronder een birdfair, verrekijkershow, Texel Big Day en vele vogelexcursies. Het geld dat wordt opgehaald gaat naar een goed vogeldoel: de bescherming van kustbroeders.

Tijdens het Wadden Vogelfestival kan iedereen op zijn eigen manier genieten van vogels en vogelen. Dit is het jaargetijde dat de variatie in vogelsoorten het grootst is. Veel wintervogels zijn nog op het eiland of trekken nog door naar het noorden, terwijl ook de meeste zomervogels alweer gearriveerd zijn. Het voorjaar is ook de tijd dat de meeste vogels uit volle borst zingen en zich mooi laten zien.

Vogelfeest voor iedereen
Het Wadden Vogelfestival is voor jong en oud. Foto: Koen Stork

Vogelfeest voor iedereen

Van beginnende vogelaar tot expert, van jong tot oud; elke natuurliefhebber en ontdekker is welkom. Op 11 en 12 mei 2024 bruist het hele eiland van de vogels en vogelaars. Er is voor elk wat wils. Het Vogelfestival staat geheel in het teken van vogels kijken op Texel. Het is bovendien de start van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming. Gedurende het hele weekend zijn er vogelexcursies voor het goede doel. Ook is er een verrekijkershow, Birdfair, vindt de Texel Big Day plaats en zijn er fraaie uitkijkpunten waar ervaren vogelaars je wegwijs maken in de vogelwereld.

Scholekster
Ook de scholekster gaat in aantal achteruit en heeft hard hulp nodig! Foto: Marc Guyt/Agami

Strandbroeders in het zonnetje

Dit jaar wordt er tijdens het Wadden Vogelfestival geld ingezameld voor de broedvogels van schelpenstranden, zoals de kluut, grote stern en de scholekster. Deze soorten hebben het overal langs de kust moeilijk. Met de opbrengsten van het Vogelfestival kunnen we een bijdrage leveren aan het intensieve onderhoud dat de kunstmatige schelpenstrandjes nodig hebben en kunnen we natuurlijke broedplaatsen helpen afzetten. Ook moet er op veel plekken voorlichting worden gegeven, waarvoor vrijwilligers en de plaatsing van informatiebordjes nodig zijn.

Het complete programma van het Wadden Vogelfestival vind je op: waddenvogelfestival.nl.

Even sfeer proeven van een vorig Waddenvogelfestival?

Foto bovenaan: Walter Soestbergen/Agami

Vind je vogels kijken leuk, dan is het Roots Vogelmagazine wellicht iets voor jou!

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels