Vogelfeest voor iedereen

Paul Bohre

2 mei 2023 .

Kluut in formatie vliegend; Pied Avocet flying in formation;

Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 mei is Texel het toneel van het Wadden Vogelfestival 2023, hét vogelfeest voor iedereen. Het hele weekend staat in het teken van vogels kijken voor het goede doel. Er zijn tal van activiteiten waaronder een markt voor vogelaars, de Texel Big Day en vele vogelexcursies. Dit jaar draait alles om de kustbroeders zoals de kluut, grote stern en scholekster.

Tijdens het Wadden Vogelfestival kan iedereen op zijn eigen manier genieten van vogels en vogelen. Dit is het jaargetijde dat de variatie in vogelsoorten het grootst is. Veel wintervogels zijn nog op het eiland of trekken nog door naar het noorden, terwijl ook de meeste zomervogels alweer gearriveerd zijn. Het voorjaar is ook de tijd dat de meeste vogels uit volle borst zingen en zich mooi laten zien.

Vogelfeest voor iedereen
Het Wadden Vogelfestival is voor jong en oud. Foto: Koen Stork

Vogelfeest voor iedereen

Van beginnende vogelaar tot expert, van jong tot oud; elke natuurliefhebber en ontdekker is welkom. Op 5 tot en met 7 mei 2023 bruist het hele eiland van de vogels en vogelaars. Er is voor elk wat wils. Het Vogelfestival staat geheel in het teken van vogels kijken op Texel. Het is bovendien de start van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming. Gedurende het hele weekend zijn er vogelexcursies voor het goede doel. Ook is er een verrekijkershow, Birdfair, vindt de Texel Big Day plaats en zijn er fraaie uitkijkpunten waar ervaren vogelaars je wegwijs maken in de vogelwereld.

Scholekster
Ook de scholekster gaat in aantal achteruit. Foto: Marc Guyt/Agami

Strandbroeders in het zonnetje

Dit jaar wordt er tijdens het Wadden Vogelfestival geld ingezameld voor de broedvogels van schelpenstranden, zoals de kluut, grote stern en de scholekster. Deze soorten hebben het overal langs de kust moeilijk. Met de opbrengsten van het Vogelfestival kunnen we een bijdrage leveren aan het intensieve onderhoud dat de kunstmatige schelpenstrandjes nodig hebben en kunnen we natuurlijke broedplaatsen helpen afzetten. Ook moet er op veel plekken voorlichting worden gegeven, waarvoor vrijwilligers en de plaatsing van informatiebordjes nodig zijn.

Het complete programma van het Wadden Vogelfestival vind je op: waddenvogelfestival.nl.

Even sfeer proeven van een vorig Waddenvogelfestival?

Foto bovenaan: Walter Soestbergen/Agami

Vind je vogels kijken leuk, dan is het Roots Vogelmagazine wellicht iets voor jou!

Wat je leest in Roots Vogelmagazine Najaar 2023:

  • De raaf: alles over een miskend genie
  • Zo herken je de 4 snippensoorten
  • 5 Zwanensoorten in beeld
  • Zo fotografeer je zeevogels
  • Gek vogelgedrag verklaard
  • Vogelrijke rondreis op Lesbos

En nog veel meer – dus bestel dit Roots Vogelmagazine snel! Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten. 

-----------

Doe mee met de Grote Roots Natuurfotowedstrijd 2024

-----------


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels