Vogelpindakaas: wie is er niet groot mee geworden?

Daniël Mulder

22 December 2022 .

vogelpindakaas

In een koude winter kunnen de wilde vogels in je tuin een energieboost gebruiken. Naast vetbollen en ander voer kun je sinds enkele jaren ook speciale vogelpindakaas kopen. Is bijvoeren eigenlijk wel nodig? En welke potten vinden vogels het lekkerst? Roots zocht het uit en testte 6 potten vogelpindakaas.

Het voeren van wilde vogels in je tuin is hartstikke leuk om te doen. Het levert veel vogelleven op; meesjes die af en aan vliegen, een roodborst die van de pindakaas smult. “In de winter, als het flink koud is of wanneer er een pak sneeuw ligt, dan waarderen tuinvogels het zeker als ze eenvoudig wat eten uit je tuin kunnen meepikken”, vertelt persvoorlichter Marc Scheurkogel van Vogelbescherming Nederland. “Via vetbollen en pindakaas kunnen ze snel en makkelijk hun vetreserves aanvullen. Dat is belangrijk, want na een koude nacht hebben ze flink ingeteerd op hun reserves.”

De grote bonte specht houdt ook van vogelpindakaas. Foto: Getty Images

Hoe nuttig voeren ook kan zijn, het is goed je te realiseren dat het voeren van je tuinvogels vooral een extraatje is. “Bijvoeren is prima, maar het is niet noodzakelijk. Beschouw het als een aanvulling op hun natuurlijke dieet. We krijgen soms vragen binnen van mensen die dagelijks voeren en die op vakantie gaan. Zij vragen zich af of de vogels dan wel genoeg te eten hebben. Dat is geen punt, het voer uit je tuin is een klein percentage van hun dagelijkse dieet.”

Maak er geen potje van

Vogelbescherming Nederland benadrukt daarom het belang van een natuurlijke tuin die vogelvriendelijk is. “Denk aan planten en struiken die weer als voedselbron dienen voor vogels”, aldus Scheurkogel. “Ook moeten er voldoende natuurlijke schuil- en nestplekken zijn. Vogels houden nu eenmaal van veilige plekken.”

Er is ook iets waar vogels niet van houden: veranderingen. De eerste dagen dat de pindakaaspotten in de proeftuinen hingen, kwamen er nauwelijks vogels op af. Het verbaast Scheurkogel niet. “Vogels willen eerst weten wat er precies is opgehangen en ze willen weten of het wel veilig is. Veiligheid is sowieso belangrijk als je vogels voert. Denk logisch na waar je de potten pindakaas plaatst: kunnen katten er niet makkelijk bij, zijn ze geen te makkelijke prooi voor roofvogels en kunnen de vogels in geval van gevaar snel vluchten?”

Zorg dat de potten pindakaas op een veilige plek hangen. Foto: Caroline Vogel

Plaats de pot niet in de volle zon

De perswoordvoerder heeft nog enkele tips voor het plaatsen van de pindakaaspot in je tuin: “Zorg dat de pot niet in de volle zon hangt, dan droogt de pindakaas uit. Ook kan het gaan smelten en de olie die uit de pindakaas druipt kan dan op het verenkleed van de vogel komen. Dat belemmert ze bij het vliegen. En er wordt gezegd dat de olie laxerend kan werken. Zorg verder dat de houder van de pindakaaspot goed schoon is, zo voorkom je dat de vogelziekte ‘het geel’ zich kan verspreiden.”

Roots heeft nog een aanvullende tip: draai bij regenachtige dagen de deksel op de pot. Zo voorkom je dat de pindakaas doorweekt raakt.

Uitslag test vogelpindakaas

Roots testte in 2021 ook al vetbollen. Toen won Vivara. In de pindakaastest is dit jaar echter Bites for birds van de Action de winnaar. Het complete artikel + de complete uitslag van de vogelpindakaas-test vind je in het extra dikke winternummer (zie hieronder) van Roots.

Roots december/januari

Wat je allemaal leest in de extra dikke Roots december/januari

  • Vogels op trektocht voor hun favoriete snack: rijpe bessen
  • Het heelal door de James Webb Space Telescope
  • Winterwandeling rond de Strijbeekse Heide (+routekaart)
  • Natuurommetje door de Stille Kern
  • In de ban van de mol
  • De 12 meest bijzondere waarnemingen in 2022
  • 5 topspots voor goudhaantjes
  • Getest: de populairste potjes vogelpindakaas

En nog veel meer. Bestel deze extra dikke Roots makkelijk en snel via de webshop (je betaalt binnen Nederland geen verzendkosten).

Foto bovenaan: Adobe stock

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels