Vogelrijk Roots-weekend naar Texel

Paul Bohre

18 November 2019 .

Eind september reizen veertien Roots-lezers af naar de wadden om vogels te kijken, samen met BirdingBreaks reisleider Klaas de Jong en Roots-redacteur Paul Böhre. Het wordt een bijzonder vogelrijk Roots-weekend naar Texel, ze zien meer dan honderd soorten.

 

Het Roots-vogelweekend vindt plaats van vrijdag 27 tot en met zondag 29 september op Texel. Nadat de deelnemers en reisleiders elkaar ontmoet hebben in de veerhaven, stappen ze of met Klaas of Paul in een busjes om vervolgens vlakbij de boot al te stoppen bij de Petten en Mokbaai. We zien hier meteen al veel steltlopersoorten, waaronder watersnip, wulp en een prachtige zilverplevier. Bij de Mokbaai lopen nog veel meer groepen steltjes, en zien we een grote groep lepelaars.

 

Slufter

We halen onderweg onze biologische lunch op en rijden door naar de Slufter om hem daar te nuttigen. Vanaf dit prachtige uitkijkpunt is het altijd genieten van het weidse uitzicht op de vele steltloper- en eendensoorten. Daarna rijden we via de oostkant langzaam in de richting van het hotel. We stoppen onder andere bij het Wagejot, waar een flinke groep bonte strandlopers, rosse grutto’s en kanoeten dichtbij staan te foerageren. Iets verderop bij de Bol zien we eiders en een aantal geoorde futen. Achter de molen jaagt een volwassen slechtvalk en zien sommigen een ijsvogel. Meer dan tevreden arriveren we in ons hotel.

Vogelrijk Roots-weekend naar Texel

Door de harde wind vliegen diverse jan-van-genten vlak langs de kust. Foto Paul Bohre

 

Tientallen jan-van-genten

Zaterdagochtend gaan we al vroeg op pad naar de duinen rond de vuurtoren op de noordpunt. Het waait flink zodat we weinig trekvogels in de kijker krijgen. Daarom besluiten we over zee te kijken, wat leuke soorten oplevert zoals tientallen mooie jan-van-genten (sommige heel mooi dichtbij!, wenssoort van sommige deelnemers). Ook krijgen we zwarte zee-eenden, kleine jagers en roodkeelduikers in de telescoop.

Vogelrijk Roots-weekend naar Texel

Twee soorten vliegenvangers zien we in het bos bij De Koog. Dit is een mogelijk Balkanvliegenvanger. Foto Paul Bohre

 

Zeldzame vliegenvangers

Na een heerlijk ontbijt bezoeken we eerst diverse plekken langs de oostkant van het eiland. Een groep van twaalfhonderd en twee tapuiten zijn de vette krenten. We halen de lunch op en rijden door naar de Horsmeertje op de zuidkant van het eiland. Hier maken we een wandeling en zien we veel soorten watervogels, waaronder een brilduiker, en twee grote zilverreigers. We sluiten de middag af met twee zeldzame soorten in het bos bij De Koog: mogelijk de eerste Balkanvliegenvanger van Nederland en de kleine vliegenvanger (absolute wenssoort van deelnemer Wouter!)

Meer dan 100 soorten

De zondag vogelen we tussen de regenbuien door en moeten we een paar keer letterlijk vluchten voor heftige regen. Tussendoor slagen we er toch in nog wat (bosvogel)soorten toe te voegen aan de lijst, waarmee we toch over de 100 vogelsoorten uitkomen, zodat iedereen toch meer dan tevreden huiswaarts keert. Iedereen heel erg bedankt voor de deelname en graag tot een volgende keer!

Vogelrijk Roots-weekend naar Texel

Deelnemers aan het Roots vogelweekend op Texel zoeken de Mokbaai af op mooie soorten. Foto Paul Bohre

 

Vogelrijk Roots-weekend naar Texel

Ook een keer mee met een Roots/BirdingBreaks vogelweekend naar Texel? Voor 2020 staan twee weekends gepland, een in het voor- en een in het najaar. Je kunt vanaf nu boeken voor 24-26 april 2020 en 25-27 september 2020.

Vind je vogels kijken leuk? Bestel dan het laatste Roots Vogelmagazine.

Lees hier het verslag van het Roots vogelweekend op Texel van afgelopen voorjaar.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels