Vogelsafari op Texel met Roots

Daniël Mulder

23 February 2017 .

Het Vogelmagazine en Klaas de Jong, bekend van de tv-serie In de ban van de Condor, organiseren dit voorjaar weer een vogelsafari op Texel. Van vrijdag 28 t/m zondag 30 april laten Klaas en Roots-redacteur Paul Böhre je de mooiste vogels van Texel zien.

Texel is de beste vogelhotspot van Nederland, misschien zelfs wel van Noordwest-Europa. Jaarlijks worden op dit grootste Waddeneiland zo’n 280 vogelsoorten waargenomen. Meer dan 100 verschillende vogels broeden er, maar het grootste – en spannendste – deel zijn de trekvogels. Bij vogeltrek denken de meeste mensen aan de herfst, maar de voorjaarstrek is zeker zo spannend en op Texel vaak bijzonder rijk aan zeldzaamheden.

Klaas de Jong is een van de twee begeleiders van de vogelsafari.

Het programma in het kort

Vrijdag: om 9.30 uur verzamelen op de boot naar het eiland, voor een vroege start. We brengen eerst een bezoek aan de Mokbaai voor de steltlopers en de grootste lepelaarskolonie van Europa in de Geul. Vervolgens rijden we via de oostkant van het eiland naar het hotel. Onderweg komen we al een aantal uitstekende steltlopergebieden tegen. Na de lunch kammen we de omgeving van de vuurtoren op de noordpunt uit. Een fantastische plek voor zeldzame en minder zeldzame doortrekkers, zoals kiekendieven, tapuiten of misschien wel een arend! ’s Avonds maken we na het avondeten een wandeling langs Utopia voor de broedende sterns.

Zaterdag: vroege-vogel-wandeling rond de vuurtoren met kans op zeldzame trekvogels. Na het ontbijt verkennen we het eiland met kans op morinelplevier, zwarte wouw en draaihals. Lunchen bij het uitkijkpunt over de Slufter. ‘s Middags maken we een wandeling in de Bleekersvallei of een ander vogelrijk gebied.

Zondag: een vroeg begin met een wandeling langs de Horsmeertjes, waar je naast talrijke blauwborsten, de heimelijke baardmannetjes, de zeldzame zomertortels en andere broedvogels ook nog kwikstaarten, piepers of andere trekvogels kunt treffen. De rest van de dag bezoeken we hoogwatervluchtplaatsen en andere vogelrijke plekken op het eiland. Om 16.00 uur met de boot terug naar Den Helder, waarbij we alert blijven op zwartkop- en dwergmeeuwen achter de boot.

Praktisch

Prijs: € 360 per persoon. Toeslag eenpersoonskamer € 80.
Wanneer: vrijdag 28 april t/m zondag 30 april 2017.
Inclusief: twee overnachtingen in hotel Prins Hendrik, alle maaltijden, professionele begeleiding op gebied van vogelherkenning, gebruik van vogelboek, verrekijker, fototoestel en meer.
Exclusief: vervoer naar Texel. Voor deze tocht hoeft de auto niet mee de boot op. De overtocht voor voetgangers kost slecht € 2,50.
Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 14.
Meer info & reserveren: birdingbreaks.nl.

Foto header: Bas Meelker

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels