Waar blijven vogels als het stormt?

Paul Bohre

19 December 2023 .

Vliegende Grote Albatros boven de golven bij zonsondergang ;flying Wandering Albatross over the waves at sunset

De komende dagen worden weer forse windvlagen verwacht. Waar blijven vogels als het stormt, vederlicht als ze zijn? En voelen ze dit eigenlijk aankomen? Zo ja, hoe bereiden ze zich voor? 

Elke vogel ervaart een storm op zijn eigen manier. Voor een klein zangvogeltje is vliegen met windkracht acht al een pittige opgave maar voor een noordse stormvogel of albatros is dat geen probleem. De Engelse bioloog Lyall Watson heeft een biologische windschaal gemaakt voor de invloed van de wind op vogels. Volgens deze schaal zijn er bij windkracht acht nog maar weinig vogels in de lucht. Bij windkracht negen (storm) durven alleen zwaluwen en eenden nog te vliegen. En bij windkracht tien (zware storm) blijven alle vogels aan de grond.

Een grote groep drieteenstrandlopers schuilt achter een strekdam tegen de harde wind. Foto: Paul Böhre

Waar blijven vogels als het stormt?

De vogels die niet meer kunnen vliegen, zoeken een schuilplaats op. Zangvogels zoeken beschutting tussen de struiken of in de bomen. Stadsvogels schuilen in de luwte van huizen en gebouwen. En watervogels verschuilen zich tussen het riet. Zo’n schuilplaats kun je zien als een microhabitat met zeer gunstige condities. Het kan er zo goed als windstil zijn en het is er vaak droog.

Warm blijven

Door de wind en regen tijdens een storm kan het flink afkoelen. Om niet onderkoeld te raken kunnen sommige vogels hun donsveren opzetten waardoor ze beter geïsoleerd zijn. Bovendien hebben vogels speciale poten die goed tegen de kou kunnen. Hierdoor verliezen ze amper lichaamswarmte aan de koude ondergrond.

Waar blijven vogels als het stormt?
Een albatros vliegt moeiteloos boven de hoge golven. Wanneer het dagen stormt, vinden ze wel moeilijker voedsel.

Eten voor de storm

Tot slot kunnen sommigen vogels de komst van een storm aanvoelen door subtiele veranderingen in de luchtdruk. Uit enkele onderzoeken blijkt dat deze vogels kort van te voren extra veel eten zodat ze de storm kunnen uitzitten. Dit heeft wel een nadeel: van een volle buik wordt de vogel langzaam en zwaar. Dus alleen als er een storm komt, eten ze even zo veel mogelijk op.

Bronnen: Tufts University en WillemWever Foto albatros: Otto Plantema

  • Kunnen dieren natuurrampen voorspellen?
  • Check dit artikel in Kijk voor meer interessante info over dieren en natuurrampen.
  • Vind je vogels kijken leuk, bestel dan eens ons Roots Vogelmagazine, zowel voor beginners als gevorderden boordevol leuke informatie en tips voor plekken om vogels te kijken!


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels