Wat een vraag: waarom beschildert de hop haar eieren?

Daniël Mulder

20 augustus 2021 .

hop

Stel nu je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: waarom beschildert de hop haar eieren? Roots-expert en bioloog Geert-Jan Roebers weet het antwoord.

Met zijn parmantige kuif, bonte kleuren en vlindervlucht is de hop een tropische verschijning én staat hij hoog op de verlanglijst van menig vogelliefhebber. Ook in het nest van de hop spelen kleuren een belangrijke rol. Na de leg smeert een vrouwtjeshop haar blauwe eieren namelijk in met een grijsgroene afscheiding van haar stuitklier.

“Waarom ze dat doet, is niet goed bekend”, zegt bioloog Geert-Jan Roebers. “Mogelijk geeft het gekleurde laagje de jongen bescherming tegen infecties. In ieder geval blijkt het mannetje haar schilderwerk te waarderen. Spaanse biologen hebben met een experiment aangetoond dat vrouwen met zorgvuldig beschilderde eieren meer voedsel van hun partner aangereikt krijgen dan kliederaars.”

Broedende hop

De vrouwtjeshop broedt (tussen april en juni) vanaf het eerste ei. Elke acht uur legt ze er eentje bij; de productie stopt meestal bij een zevende of achtste exemplaar. Na circa 15 dagen broeden, komt het eerste ei uit. Jonge hoppen zijn bedekt met een dikke laag dons. Om hun jongen te beschermen en warm te houden, blijft het vrouwtje de eerste vijftien dagen in en rond het nest. Het mannetje zorgt dus voor de voedselvoorziening.

hop
In Nederland is de hop een schaarse verschijning. Foto: Cees Uri

Drek- of stinkhaan

Geleidelijk aan begint het steeds meer te stinken in het nest. De aanname dat hoppen niet zindelijk zijn en hun eigen nest bevuilen, blijkt echter maar voor een deel waar. Een groot deel van de vogelpoep wordt wel degelijk netjes in pakketjes uit het nest verwijderd.
De grootste veroorzaker van de stank is een speciale klier die zowel de vrouwtjes als de jonge hoppen hebben. Hiermee produceren ze regelmatig een druppel stinkende vloeistof, als afweermiddel tegen rovende katten en marters. Wanneer die een poging wagen om hun tanden in zo’n stinkdiertje te zetten, krijgen ze vanuit de kleine poeperts de volle laag. Want hoe klein de jonge hoppen ook zijn: ze kunnen richten als de beste. Ook te nieuwsgierige pottenkijkers krijgen de volle laag. De hop is zowel een kleurrijke als geurrijke verrassing en dankt hieraan de bijnamen drek- of stinkhaan.

Meer interessante vogelberichten

  • Met name langs de kust hoor je in augustus regenwulpen. Je hoort ze vaak eerder dan je ze ziet, dus het loont de moeite om het geluid van de regenwulp op te slaan in je geheugen. Luister naar de nieuwe podcast van Roots en je weet waar je op moet letten om de regenwulp te herkennen.
  • De struikrietzanger broedt voor het eerst in Nederland. De keuze viel op Texel.
  • Wat een vraag: waarom heeft de lepelaar zo’n vreemde snavel?

Foto bovenaan: iStock


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels