Waterspreeuw: een zanger met zwemtalent

Daniël Mulder

27 November 2018 .

Waterspreeuw

De waterspreeuw is een bijzondere zangvogel. Hij kan prima zwemmen en duiken en kan zelfs onder water lopen. Hoewel redelijk zeldzaam in Nederland werden er hier vorig jaar circa tien exemplaren geteld. Natuurfotograaf Edwin Giesbers fotografeerde een van deze zeldzame waterspreeuwen.

Hoewel hun naam anders doet vermoeden, zijn waterspreeuwen geen familie van de alom bekende spreeuw. Ze behoren dus tot een aparte familie. De roodbuikige ondersoort broedt net over de grens in België (Ardennen), bij onze oosterburen en in Nederland broedt de roodbuikwaterspreeuw heel onregelmatig – de laatst bekende keer was in 1994 in Zuid-Limburg.

Waterspreeuw

Honkvaste bezoekers

De zwartbuikwaterspreeuw is de ondersoort die ‘s winters in het midden en noorden van Nederland wordt waargenomen. Vaak zijn die bezoekers behoorlijk honkvast en verschijnen ze jarenlang op dezelfde plek, zoals in de Amsterdamse Waterleidingduinen en de Wieringermeer. En de afgelopen winter streek er dus ook eentje neer bij Nijmegen. Tot grote vreugde van natuurfotograaf Edwin Giesbers. Hij fotografeerde én filmde het mannetje uitgebreid.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels