Wilde zwanen

Paul Bohre

10 January 2023 .

Wilde zwanen behoren tot onze mooiste wintergasten. Ze overwinteren op een paar plekken in Nederland, waaronder in de Amsterdamse Waterleidingduinen onder Zandvoort. Een aanrader om hier te wandelen.

De Amsterdamse Waterleidingduinen behoort tot een van mijn favoriete wandelgebieden om vogels te kijken. Je mag er namelijk echt struinen: van de paden af dus. En je kunt vanaf diverse plekken het gebied in. Bijvoorbeeld vanaf de ingang Oase, bij Aerdenhout, of Panneland bij Vogelenzang. En wat extra bijzonder in de winter is, is dat het water in dit gebied grotendeels open blijft omdat het stroomt. Vooral tijdens een langere vorst periode levert dat flink wat extra wintervogels op. Bijvoorbeeld in de Oranjekom of in de diverse kanalen door het gebied. Of in het water rond het eiland van Rolvers, dat is vernoemd naar de familie Rolvers die hier in de eerste helft van de twintigste eeuw gewoond en geboerd hebben.

Op zoek naar wilde zwanen

Het mannetje van de grote zaagbek. Foto Paul Bohre

Grote zaagbek

Op het water dobberen nu kuifeenden, tafeleenden, en een paar vaste wintergasten zoals de brilduiker en altijd wel een paar grote zaagbekken, vaste wintergasten uit het hoge noorden. Het mannetje van de grote zaagbek is roomwit met een groene kop en knalrode bek vol zaagtanden waarmee hij gemakkelijk vis kan grijpen. Het vrouwtje is veel ingetogener van kleur: vooral bruin en grijs, maar niet minder sierlijk om te zien.

Op zoek naar wilde zwanen

Paartje wilde zwanen in de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Foto Paul Bohre

Op zoek naar wilde zwanen

Een bijzonder fraai uitzicht over het duingebied heb je vanaf de Ome Janneberg. Vanaf hier kijk je weids uit over de savannes van het Zegveld. Op deze plek stond vroeger de hut van jachtopziener Ome Janne. Waar je ook kijkt met de verrekijker, overal zie je groepjes damherten lopen. En met wat geluk ook een vos. In een struik langs een van de vele kanalen kan zomaar een ijsvogel zitten. Hij spiedt het water af op kleine visjes die hij graag verschalkt. Let ook op de vlierstruiken die je in het gebied tegenkomt. Het zijn levende monumenten: tientallen jaren oud en voorzien van talloze soorten mossen en korstmossen en judasoren. Maar de spectaculairste vogels die je in dit duingebied kunt tegenkomen, zijn toch de wilde zwanen. Uit het niets komen ze ineens aanvliegen en landen ze zomaar vlakbij je op het water. Luid roepend begroeten ze elkaar, al snavel kruisend. Dat melancholieke geluid is ongelooflijk prachtig, je krijgt er kippenvel van. En dat te midden van de stilte. Je bevindt je namelijk midden in de top vier van stilste gebieden in Nederland. Dat is en blijft in deze snelle wereld toch een heel bijzonder moment.

Zelf lekker wandelen door de Waterleiding duinen. Neem dan deze Roots route van 8 of 11 kilometer vanaf ingang Panneland.

Vind je vogels kijken leuk, bestel dan het nieuwste Roots Vogelmagazines.

Zwanen zijn heel fotogeniek. Roots selecteerde de mooiste zwanenfoto.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels