Zeldzame ijseend

Paul Bohre

1 December 2018 .

Al een paar dagen verblijft er op het Noordhollands Kanaal bij Koedijk een mannetje ijseend. En dat is bijzonder, want een ijseend waarneming in het binnenland is zeldzaam.

 

De ijseend is een bijzonder fraaie eend, met een voornamelijk zwart-wit verenpak en een lange staart. Het is een Arctische soort, die broedt op de toendra’s van het Noordelijk Halfrond, in zowel Eurazië als Noord-Amerika. Ze overwinteren zeer talrijk in de Oostzee (enkele miljoenen exemplaren). Verder zuidelijk zijn ijseenden veel minder algemeen. IJseenden zijn in Nederland schaarse wintergasten, die vrijwel uitsluitend op zout water in de kustwateren worden waargenomen. Met enige regelmaat wordt een IJseend aangetroffen op zoet water in het binnenland, maar dit is zelden ver van zee. In de niet aan zee gelegen provincies is IJseend een grote zeldzaamheid.

Zeldzame ijseend

Miljoenen ijseenden overwinteren op de IJszee. Foto Agami Markus Varesvuo

 

Overzomeraar

De meeste vogels worden in Nederland waargenomen in de maanden oktober tot en met april. Gedurende de wintermaanden is met name de zeezijde van de Brouwersdam een goede plek om het uiterst fraaie winterkleed van deze eend te bewonderen. Een enkele maal blijft een vogel in de zomer hangen, waarbij het mogelijk is om het zomerkleed van de soort te aanschouwen. Dit jaar verbleef er een paartje langdurig op de Marker Wadden, ook heel bijzonder.

Zeldzame ijseend

Het mannetje ijseend trotseert wind en regen in het Noordhollands Kanaal bij Koedijk. Foto Paul Bohre

 

Zeldzame ijseend

Sinds een paar dagen verblijft er een mannetje ijseend op het Noordhollands Kanaal bij Koedijk. Binnenland waarnemingen zijn zeer schaars. De zeldzame ijseend pendelt tussen de beide fietsbruggen over het kanaal, en zit aan het eind van de middag geregeld ter hoogte van tuincentrum de Sluistuinen. Het is wellicht even zoeken, want het is een klein eendje en hij duikt vaak onder op zoek naar schelpdieren. Maar aan zijn actieve gedrag te zien heeft hij het er super naar zijn zin.

 

Langs de Brouwersdam zijn ‘s winters altijd wel ijseenden te zien. In het laatste Vogelmagazine lees je waar precies. Klik hier om het nummer te bestellen Zonder portokosten).

Kijk hier voor meer algemene info over de ijseend.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels