Zeldzame Meenatortel

Paul Bohre

3 January 2024 .

De laatste dagen wordt in Sneek een aparte duif gezien: de zeldzame Meenatortel. Een dwaalgast uit Centraal-Azië die pas 7 keer eerder in Nederland is gezien, waaronder vier jaar geleden in het Noord-Hollandse plaatsje Limmen. Roots redacteur Paul Böhre ging toen daar op zoek naar deze bijzondere vogel. Hier zijn verhaal…

Afgelopen weekend hebben veel vogelliefhebbers weer de vogels in hun tuin geteld in het kader van de landelijke tuinvogeltelling. De meest bijzondere vogel die werd gezien, was een Meenatortel. Deze vogel is al een paar dagen aanwezig in het Noord-Hollandse plaatje Limmen, onder de rook van Alkmaar. De tortel trekt daar al dagenlang veel vogelaars aan.

Zeldzame Meenatortel
De Meenatortel in zijn favoriete els. Foto: Paul Böhre

Zeldzame Meenatortel

De Meenatortel broedt een behoorlijk eind bij ons vandaan: namelijk in centraal Azië en Zuidwest-Siberië oost tot het Altai-gebergte en zuid in de Himalaya tot Nepal. De vogel is een dwaalgast in Europa, voor Nederland is dit pas de achtste keer dat hij hier is waargenomen. Doordat de zomertortel, die normaliter bij ons voorkomt, vanaf het eind van de 20e eeuw sterk in aantal is achteruitgegaan, lijkt de kans op het ontdekken van een Meenatortel toegenomen. Immers, de zomertortel is inmiddels zo zeldzaam geworden, dat elk exemplaar wordt bekeken. Zeker bij een geval in de winter.

Zeldzame Meenatortel
Een van de kenmerken van de Meenatortel zijn de lichte randen aan de vleugelveren. Foto: Waarneming.nl

Verschil met zomertortel

De zomertortel en Meenatortel lijken wel wat op elkaar, maar er zijn een paar duidelijke verschillen. Allereerst is de Meenatortel forser van postuur. Bovendien doet zijn rechtlijnige vlucht en lossere vleugelslagen meer aan een kleine houtduif denken. De rug van de Meena is grijzer, de borst donkerder, en veren op de rug zijn wat donkerder met lichte veertoppen.

De vogel lijkt het prima naar de zin te hebben in de tuinen in Limmen. Er is voldoende voedsel aanwezig op en rond de voedertafels. De buurt koestert de vogel ook, vogelaars worden zelfs uitgenodigd in de tuin te komen kijken, en krijgen soms zelfs koffie en koek toe. Vogels kijken verbroederd!

Check hier of de vogel in Sneek nog gezien is…

Vind je vogels kijken leuk, dan is het Roots Vogelmagazine zeker iets voor jou!


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels