Zes redenen waarom vogels onmisbaar zijn

René Alblas

22 February 2019 .

Vogels zijn vanzelfsprekend, ze zijn er altijd en overal. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat het nut van al die vrolijke gevederde vrienden is? Roots zet een aantal redenen waarom vogels onmisbaar zijn op een rijtje:

 • Vogels eten insecten

  Op zich zijn insecten natuurlijk ook nuttig, maar zonder vogels die insecten eten zouden we wel erg veel insecten hebben. Vogels eten zo’n 400 tot 500 miljoen ton insecten per jaar!

 • Vogels bestuiven planten

  Niet alleen bijen en vlinders zorgen voor bestuiving. Ook vogels zijn bestuivers. Vogels zijn vooral belangrijk bij bloemen die geen geur hebben, want zicht is voor hen belangrijker dan reuk. Zo’n vijf procent van de planten die mensen wereldwijd gebruiken voor voedsel of medicijnen is bestoven door vogels.

Wie wordt hier niet vrolijk van? Kuifmees, foto: Lode Rubberecht

 • Vogels verspreiden zaden

  Vogels eten bessen en poepen vervolgens de zaden van die bessen gewoon weer uit. Ze kunnen die harde dingen niet verteren. Deze zaadverspreiding is heel efficiënt, want vogels kunnen zowel op korte als op lange vliegafstand van een bessenstruik hun poepjes laten vallen. Zo komen de zaden overal terecht, zelfs op plekken waar bepaalde plantensoorten verdwenen waren.

 • Sommige vogels ruimen de natuur op

  Gieren houden de natuur gezond en schoon. Zo beschermen ze de mens tegen allerhande gruwelijke ziekten en plagen. Een pas overleden dier in de natuur wordt door de gieren met huid en haar opgegeten. Zo hebben allerlei bacteriën en ziektes geen kans om zich te verspreiden. Gieren eten ook ratten en wilde honden en zorgen ook op die manier dat allerlei besmettelijke ziektes zich niet kunnen verspreiden.

Gieren, foto: Marina de la Ruelle

 • Vogels houden koraalriffen in leven

  Zonder vogels geen koraalriffen. Vooral zeevogels zorgen voor de bemesting van deze mariene ecosystemen. Zeevogels vliegen honderden kilometers over de oceaan om vis te vangen. Daarna keren ze terug naar hun nesten en produceren vervolgens dikke lagen vogelmest. Deze mest spoelt de oceaan in en bevrucht onder andere koraalriffen.

 • Vogels zijn goed voor de gezondheid

  Wat is er nu mooier dan het geluid van vogels in de natuur? Vogels zorgen voor rust en geven een blij gevoel. Een natuurlijke anti-depressiva. Ze kunnen mensen ook aansporen om naar buiten te gaan.

Met dank aan de Vogelbescherming.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws