Zie je een scholekster op het dak? Laat het weten!

René Alblas

28 March 2019 .

natuur vogel scholekster jong dak assen emelt

Het gaat al een tijdje niet zo goed met de scholekster in Nederland. Deze vogel broedt van oudsher aan de kust en in weilanden. Maar het broedsucces is daar al lange tijd veel te laag, waardoor de aantallen scholeksters snel afnemen.

Steeds meer scholeksters wijken uit naar de stad. Of dit de vogel gaat redden is de vraag, want de stad kent nieuwe bedreigingen en over deze manier van broeden is nog weinig bekend. Op initiatief van de Stichting Onderzoek Scholekster en bioloog Rafael Martig start daarom een nieuw onderzoek en daar kan iedereen aan meedoen!  Geef je meldingen door via de website scholeksterophetdak.nl.

Rafael Martig: “De trend is zorgelijk. Scholeksters kunnen wel 45 jaar oud worden maar de laatste jaren zijn er erg weinig jongen meer grootgebracht. Bij de dakbroedende scholeksters in de stad lijkt het wel iets beter te gaan, maar dat weten we niet zeker en het gaat nog om relatief weinig vogels. In plaats van mossels en andere schelpdieren als hoofdmenu kiezen de scholeksters dan voor wormen en engerlingen, die ze vooral uit bermen en grasland halen. Hiermee voeren ze ook hun kuikens, tot het moment dat die zelf kunnen vliegen.”

Doe mee, geef je melding door

Het broedseizoen komt er weer aan, dus mogelijk strijkt eerdaags een scholekster neer om te broeden op een dak bij jou in de buurt. Iedereen met hart voor deze vogel die dit signaleert wordt opgeroepen om via de nieuwe website scholeksterophetdak.nl een aantal gegevens in te vullen, zoals de locatie van het nest en het aantal eieren. Het invullen kost maar een paar minuten. De website biedt ook een aantal tips om de scholeksters in de stad een handje te kunnen helpen.

Platte daken

Scholeksters leggen hun eieren op platte daken, meestal open en bloot in het grind. Het is belangrijk om de vogels niet te verstoren en om vooral de ogen eerst goed de kost te geven. Jonge scholeksterkuikens kunnen zich heel goed verstoppen. Soms loopt de plek op het dak ook verkeerd voor ze af. Het plaatsen van een roostertje over afvoeren en openingen kan voorkomen dat de kuikens daar in vallen en in het riool verdwijnen.

Scholekster met jongen op een dak, foto: Geert de Vries

Hier lees je meer over scholeksters

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels