Zon, Marker Wadden en vogels

Paul Bohre

4 June 2018 .

Zondag 3 juni is het dan eindelijk zover. Zo’n 65 deelnemers verzamelen zich op zeilschip De Schuttevaer in Enkhuizen. Even later kiest schipper Onno het ruime sop en varen we met een zacht windje in de rug richting de Marker Wadden. Het wordt een heerlijke dag: zon, Marker Wadden en vogels.

 

Een voor een komen de deelnemers aan boord van het prachtige zeilschip De Schuttevaer in Enkhuizen. Ze worden welkom geheten door schipper Onno en zijn team, organisator Debby Doodeman van Fogol, Roots redacteur Paul Böhre en Natuurmonumenten boswachter André Donker. Even later kiezen we het ruime sop. We varen de haven uit en passeren het naviduct. Altijd bijzonder: varen over een autoweg. Dan ervaren we de enorme weidsheid van het Markermeer: 42 kilometer open water tot aan Amsterdam…

Zon, Marker Wadden en vogels

Boswachter en Roots columnist André Donker kan bijzonder boeiend vertellen over ‘zijn’ Marker Wadden. Foto: Paul Böhre

 

André vertelt

In het ruim van het schip legt boswachter en Roots columnist André Donker in het kort uit waarom de Marker Wadden momenteel aangelegd worden. “Met de aanleg van eilanden in het Markermeer herstelt Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat de natuur. Met zand, klei en slib uit het meer worden paaiplaatsen, eilanden en natuurlijke oevers gemaakt. Bedreigde dieren en planten profiteren daarvan. Het gebied gaat bovendien werken als een filter: waardoor de waterkwaliteit sterk verbetert. Met dit project wordt een robuust natuurgebied gecreëerd, zo groot als de Wieden-Weerribben bij elkaar. Uit recente vogeltellingen blijkt dat er nu al meer dan 200 paar kluten, en zeker 2.000 paar visdieven broeden. Ook zijn de eerste dwergsterns, zwartkopmeeuwen en strandplevieren gesignaleerd. In twee jaar tijd zijn 50 soorten vogels geteld.”

Zon, Marker Wadden en vogels

Op de eilanden broeden inmiddels duizenden visdieven, rechts in het gras een zwartkopmeeuw. Foto: Debby Doodeman

 

Zon, Marker Wadden en vogels

Na een heerlijke lunch aan boord gaan we aan land. We krijgen hesjes aan en worden opgesplitst in twee groepen: een wandelgroep en een groep vogelaars en fotografen. Het eerste wat opvalt: de enorme oppervlakte van de eilanden. We wandelen alleen op het eerste eiland, maar ook dat is al enorm. We zien diverse soorten plevieren, broedende visdieven van dichtbij, een zwartkopmeeuw mooi in de telescoop. Heel in de verte een dwergstern. En een langsvliegende grote zilverreiger. Heel bijzonder is een vrouwtje ijseend in zomerkleed. De overvloedige zon zorgt voor een echt zomergevoel. Zon, de weidse Marker Wadden en vogels. Tot waar het zicht reikt.

 

Tevreden varen we even later terug. Onder het genot van een nootje en een drankje zien we vier dwergstern langs de boot, nog twee overvliegende zwartkopmeeuwen, Canadese ganzen en een laatste grote zilverreiger. De Roots lezers hebben genoten. Met dank aan Natuurmonumenten, Zeilschip de Schuttevaer en Fogol.

 

Ook een keer meevaren op de Schuttevaer, klik dan hier.

Wil je een keer mee op vogelexcursie met Fogol, dan vind je hier informatie.

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Vogels